Tagtik

Dreigt het einde van ons AZERTY-toetsenbord?

Gaat het eeuwige Azerty-toetsenbord van uw computer op de schop om plaats te maken voor nieuwe toepassingen en nieuwe behoeften?

Ons goede oude Azerty-toetsenbord bestaat al tientallen jaren in zijn huidige lay-out, meer dan een eeuw zelfs. In 1865 werd het bij toeval in het leven geroepen.

Het Franse toetsenbord, bekend als Azerty, is een variant van het Engelse toetsenbord genaamd Qwerty, dat trouwens niet is ontworpen voor ergonomische voordelen. Deze specifieke lay-out van de letters werd niet overgenomen omdat het praktischer was: de Azerty- en Qwerty-toetsenborden hadden de overhand omdat ze het meest geschikt waren voor de typehamers van typemachines.

Sinds 1865 heeft het Azerty-toetsenbord alle rationaliseringspogingen weerstaan ​​en er zijn er verschillende geweest: in 1907 werd de ZHJAY-indeling voorgesteld, nog één in 1976 en twee andere pogingen in 2002 en 2005. Maar ze mislukten allemaal.

Het meest verrassende aan dit ontbreken van evolutie aan ons toetsenbord, is dat de oorspronkelijke variant eigenlijk door de jaren heen bijna op geen enkele manier aangepast werd aan ons gebruik.

Sommigen dromen er echter nog steeds van om eindelijk ons ​​toetsenbord te veranderen om onder andere hoofdletters te kunnen accentueren en zich aan te passen aan nieuwe toepassingen en nieuwe behoeften. Maar voorlopig houdt Azerty dus nog dapper stand in België en Nederland!

(Skwadra and LpR by Tagtik/Source: France Culture/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren