Tagtik

Doe dit karweitje niet met huisdieren in huis

In de herfst- en winterperiode hebben we ons huisdier graag bij ons in huis. Meestal heeft het dan wel zijn favoriete plaatsje waar het kan vertoeven in de buurt van het baasje. Maar wist je dat we niet zomaar alle karweitjes kunnen doen waar ons huisdier bij is?

Op Radio 2 vertelt Daisy over haar hond, een chihuahua, en haar kat die overleden na een karweitje in huis. Zij had een spray gebruikt om houten meubels te behandelen. Op de verpakking stond wel vermeld dat de ingrediënten irritatie kunnen veroorzaken, maar geen stoffen die tot de dood zouden kunnen leiden. Dit werd ook bevestigd door het antigifcentrum.

Toxicoloog Jan Tytgat van de KULeuven raadt aan om altijd heel voorzichtig om te springen met onderhoudsproducten, vooral wanneer je huisdieren hebt. “Kleine dieren hebben een hogere ademhalingsfrequentie dan mensen”, zegt professor Tytgat. “Ze nemen daardoor sneller giftige stoffen op en zullen er sneller aan sterven. Dat is ook de reden waarom onze voorouders indertijd een kanarie meenamen in de koolmijn.”

Ook hij is ergens verrast dat de spuitbus van Daisy zo’n grote impact heeft. “Maar zoals altijd in de toxicologie maakt de dosis het gif. Ik vrees dat er in dit geval niet voldoende geventileerd werd.”

De professor ziet in de ingrediëntenlijst van de spray vooral vluchtige bestanddelen staan. “Butyl- en Ethylacetaat veroorzaken hoofdpijn, duizeligheid en braken. Ze werken dempend op het bewustzijn en kunnen in grote hoeveelheden zelfs een coma veroorzaken.”

Neem je voorzorgen
Zo goed mogelijk ventileren is de boodschap wanneer je zo’n product gebruikt. Enkele tips van de toxicoloog om het veilig te houden:
· Gebruik chemische sprays bij voorkeur buiten.
· Is dat geen optie? Verlucht je huis dan zo goed mogelijk én langdurig.
· Spuit nooit in de richting van het lichaam of het gezicht.
· Vertrouw niet op een mondmasker: gassen gaan er los doorheen.
· Houd huisdieren tijdelijk weg uit de ruimte waar de behandeling plaatsvindt. Breng ze desnoods enkele dagen onder bij buren of familie.

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren