Tagtik

De schermtijd van je kinderen beperken tijdens de vakantie?

Hoe laten we als ouder onze kids afkicken van hun schermtijd? Wat als zij het buiten spelen of de gezelschapsspelletjes links laten liggen?

Je kan hen natuurlijk stimuleren om buiten te gaan spelen, om meer te bewegen, om creatief bezig te zijn, om samen met hen iets leuks te gaan doen. Het is wat experimenteren om de kids op een zinvolle manier bezig te houden.

Zitten je kids de hele dag gekluisterd aan hun tablet? Karla Van Leeuwen, professor gezinspedagogiek, buigt zich in Goed Gevoel over deze kwestie. "Er bestaan geen gouden regels over hoeveel schermtijd aanvaardbaar is. Als je aanvoelt dat je kinderen te vaak naar een scherm kijken, is het goed om de reden daarvoor uit te zoeken. Kijken je kinderen vooral om zich te ontspannen? Bewegen ze of dansen ze actief mee met filmpjes? Worden ze cognitief uitgedaagd? Wordt hun creativiteit geprikkeld of houden ze zo contact met vrienden?" Maar de professor nodig je als ouder ook uit om eens in de spiegel te kijken. "Bekijk ook jouw rol: is het scherm een handige babysit, hoe vaak kijk jij naar een scherm en zijn er in jullie gezin fijne momenten zonder?"

Voor kinderen jonger dan zes beslis je als ouder hoeveel tijd ze doorbrengen met een scherm. Vanaf zes jaar kan je samen afspraken maken. Dat adviseert professor Van Leeuwen. "Als kinderen mee kunnen beslissen, is de kans groter dat ze zich aan de afspraken houden. Test ook eens uit of het voor jullie werkt om met een wekker de schermtijd te beperken. Leg ook uit waarom je schermgebruik in bepaalde situaties niet oké vindt (bv. aan tafel). Niet elke oplossing past voor elk gezin. Experimenteer wat om de juiste aanpak te vinden", zijn de tips die de professor ons meegeeft.

(Skwadra by Tagtik/Source: Goed Gevoel/Illustration picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren