Tagtik

Daarom slaap je slecht na het sporten

Heel wat mensen sporten in de avond. Overdag gaan ze werken of naar school. ’s Avonds is dus voor hen het ideale moment om die sportschoenen aan te trekken. En geef toe, met dit warme weer is het ’s avonds toch aangenamer om te sporten.

Ondanks het feit dat sporten wordt aanbevolen om goed te slapen, klagen veel mensen erover na het sporten niet in slaap te vallen.

Oorzaak van het slecht slapen na het sporten?
Adrenaline en cortisol
Tijdens en na het sporten worden bepaalde stofjes op gang gebracht in het lichaam, zoals de stresshormonen adrenaline en cortisol. Deze zorgen ervoor dat we op scherp staan en tot actie overgaan, maar ook dat we moeilijker in slaap vallen.

Slaapexperts raden aan om minimaal 1,5 tot 2 uur tussen het einde van je training en het slapen te houden. Bij heel ‘intensieve’ trainingen laat je best 3 uur tussen voor het slapen gaan.

Overtrainen
Dit is een valkuil voor veel sporters. Zware trainingen zorgen voor een nog grotere aanmaak van de stresshormonen adrenaline en cortisol. Zo kan je chronisch teveel stresshormonen in je lichaam hebben.

Lichaamstemperatuur
Zodra je gaat slapen zakt je lichaamstemperatuur. Dit komt doordat er een stofje wordt aangemaakt: melatonine. Lichaamsbeweging zorgt er echter voor dat je lichaamstemperatuur enkele graden stijgt waardoor je ‘slaapaanval’ wordt verhinderd. Een ventilator of koud kompres gebruiken kan je lichaamstemperatuur opnieuw wat laten zakken.

Cafeïne
Iedereen kent ondertussen de stimulerende werking van cafeïne. Sporters drinken daarom wel eens koffie om hun training te boosten. Onderzoek toont aan dat het nuttigen van cafeïne (naast koffie ook in thee, chocolade, energiedrankjes …) tot 6 uur voor het slapengaan je slaap kan verstoren. Reken dus alvast maar even uit.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren