Tagtik

Begrijp jij die code op de eitjes uit de winkel?

Hoeveel eitjes gebruik jij per week? Het zijn er alvast meer dan je zou denken, want iedereen lust wel eens een eitje. Maar bovendien gebruiken wij ook eieren in heel wat gerechten: cake, taart, vogelnestjes, sommige broodsoorten …

Wekelijks mag je in een gezond en gevarieerd eetpatroon ongeveer 6 eitjes eten. Die beperking heeft te maken met het cholesterolgehalte in het eigeel (advies van de Hoge Gezondheidsraad 2016). Een eitje bevat zo’n 180 mg cholesterol en het is aangeraden om per dag niet meer dan 300 mg cholesterol te eten.

Er zijn heel wat verschillen in eieren en hun voedingswaarde; dit heeft te maken met het kippenvoer dat ze krijgen. Sommige mensen hebben thuis kippen lopen en weten welk voer ze hun kippen geven. Een ander verhaal wordt het wanneer we eieren in de winkel of supermarkt kopen. Ken jij de betekenis van die ‘code’ die je op elk eitje ziet?

Het eerste cijfer:
0 verwijst naar biologische kippen. Dit zijn kippen die in overvloed frisse lucht, daglicht en buitenruimte hebben gehad. Deze kippen worden gevoed met uitsluitend biologisch voer dat is aangepast aan de langzamere groei. De biologische kip krijgt met 4 m² uitloop per dier volop ruimte om zo veel mogelijk kip te zijn.

1 verwijst naar kippen met vrije uitloop. Vrije uitloop kippen zijn kippen die binnen én buiten rond kunnen lopen. De kippen hebben een stuk meer bewegingsruimte dan scharrelkippen of kippen in verrijkte kooien.

2 verwijst naar scharrelkippen. Scharrelkippen kunnen rondlopen en scharrelen in stro, zand of ander strooisel. In tegenstelling tot hun soortgenoten in de legbatterijen leiden scharrelkippen een wat natuurlijker leven.

3 verwijst naar kippen in verrijkte kooien. In de verrijkte kooi heeft een kip theoretisch iets meer dan een A4-tje ruimte (750 cm2), een zitstok (15 cm/kip), strooisel en een legnest.

-BE: het land van herkomst

-het registratienummer van de boerderij (en soms het stalnummer)

(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren