Tagtik

Zelfs Poetin-aanhangers zeggen: stop de oorlog!

Sinds het begin van de grootschalige oorlog van Rusland tegen Oekraïne doet de autonome denktank 'Public Sociology Laboratory' onderzoek naar hoe het conflict door gewone Russen wordt ervaren.

De groep maakt gebruik van diepte-interviews met zogenaamde ‘niet-tegenstanders’ van de oorlog, dat wil zeggen degenen die openlijk hun steun betuigen aan de invasie of geen afkeuring uiten. Volgens het onderzoek komt de conformiteit die de samenleving blijkbaar aan de dag legt voort uit een passieve aanvaarding van de omstandigheden, in plaats van uit enthousiaste steun voor de regering en haar militaristische beleid.

Er is veel aandacht besteed aan de veronderstelde ideologische betrokkenheid van Rusland – en de Russen – bij de aanhoudende invasie van Oekraïne. Maar is de propaganda van het Kremlin er werkelijk in geslaagd zijn burgers ervan te overtuigen dat hun land een rechtvaardige oorlog voert, of het nu tegen Kiev is of tegen de krachten van het ‘collectieve Westen’? De studie suggereert dat twee jaar oorlog de meerderheid van de Russen geen beter inzicht heeft gegeven in de oorzaken, doelstellingen of het doel van het conflict.

Als het doel van de oorlog niet duidelijk is, kan een dergelijk conflict niet ‘de missie van het volk’ worden.

Deze observatie wordt door veel mensen gedeeld. In de ogen van verschillende geïnterviewden vergroot de Russische oorlog tegen Oekraïne de kloof tussen de regering en de bevolking alleen maar, wat erop wijst dat een einde aan de vijandelijkheden absoluut noodzakelijk is voor de komst van een nieuw capabel beleid om de zeer reële interne problemen van Rusland op te lossen.

Maar hoe zit het met degenen die de oorlog en het Kremlin oprecht steunen in zijn uitgesproken ambitie om deze te winnen? Zou deze groep de steun en drive van het Kremlin kunnen vormen voor zijn beleid van radicaal militarisme? Zulke enthousiastelingen bestaan ​​natuurlijk. De meerderheid van hen beschouwt de oorlog echter nog steeds niet als rechtvaardig en gelooft niet dat de doelstellingen ervan gerechtvaardigd zijn.

(Tagtik/Source: The Insider/Photo: Sonia Dauer viaUnsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren