Tagtik

Ze verloor twee benen door Russische raket, nu loopt ze in marathon van Boston (VIDEO)

Haar naam is Yana Stepanenko, ze is Oekraïens en ze is 12 jaar oud. Dit jonge meisje, dat haar beide benen verloor tijdens een Russische raketaanval in Kramatorsk, in de regio Donetsk, nam deel aan een wedstrijd bij de beroemde Boston Marathon: ze liep vijf kilometer met twee prothesen.

Yana Stepanenko liep voor een goed doel: geld inzamelen om een prothese te doneren aan de Oekraïense militair Oleksandr Riasnyi, die ook ernstig gewond raakte in Oekraïne. Hij raakte afgelopen september gewond aan het front in Zaporijia en verloor daarbij zijn been. Het jonge meisje wil dat hij weer kan hardlopen, net als zij.

Het jonge meisje begon zich meer dan twee maanden voor de wedstrijd voor te bereiden door te trainen in het Nezlamni Nationaal Revalidatiecentrum en in het Dynamo-stadion in Lviv.

"Ik heb vreselijke tijden meegemaakt en ik ben blij dat ik nu kan lopen en rennen. Peter Garsh, een beroemde Amerikaanse prothesemaker, heeft me hardloopprotheses gegeven en ik ben weer helemaal verliefd geworden op hardlopen", aldus de jonge hardloopster.

Yana raakte gewond op 8 april 2022, toen een Russische raket geladen met clustermunitie het treinstation van Kramatorsk trof waar meer dan 4.000 mensen stonden te wachten om geëvacueerd te worden. Bij de aanval kwamen 61 mensen om het leven en raakten 121 anderen gewond. Yana's tweelingbroer was het enige lid van de familie Stepanenko dat ongedeerd uit de aanval kwam. Haar moeder verloor een been, terwijl Yana beide benen verloor.

(HL with LpR/Source: Ukrainska Pravda, Yahoo Sports/Illustration picture: Miguel A Amutio via Unsplash)

 

Ook dit kan u interesseren