Tagtik

Wereldoorlog dreigt: 'vergelijkingen tussen Poetin en Hitler'

Het boek van Jim Sciutto zorgt voor opschudding. De CNN-journalist is een specialist in internationale betrekkingen en een prima analist van de Amerikaanse politiek.

Dit doelbewust angstaanjagende boek, getiteld ‘The Return of the Great Powers: Russia, China and the Next World War’, bevat een aantal onthullingen die de krantenkoppen waardig zijn. Van de vernietigende opmerkingen van de voormalige secretaris-generaal van het Witte Huis John Kelly, over Donald Trump, tot een gedetailleerde discussie over de periode van 2022 waarin het heel goed mogelijk leek – althans volgens de bronnen van Sciutto – dat Vladimir Poetin tactische kernwapens kon gebruiken in Oekraïne.

Over de vergelijking tussen Poetin en Hitler zegt Jim Sciutto: "Ik zeg niet dat hij dezelfde is. Poetin voerde geen holocaust in. Hij maakte zich schuldig aan enorme misdaden tegen burgers. We hebben hem in zijn eigen land bezig gezien en in Oekraïne, maar nee, hij is in die zin geen Hitler. Maar in termen van territoriale ambities zijn er parallellen. Nee, hij wil niet ‘heel Europa overnemen, maar hij wil zeker het oude 'moeder-Rusland' herstellen. En als hij het grondgebied niet helemaal inneemt, herstelt hij dan in ieder geval toch zijn invloedssfeer over de voormalige Sovjetstaten."

“Dit omvat duidelijk ook Oekraïne omdat, zoals hij zegt, “het niet eens een land is. Het maakt deel uit van Rusland.' Vraag het de 40 miljoen Oekraïners. Zij denken anders en hebben bij verkiezingen herhaaldelijk beslissingen genomen om te laten zien dat zij anders denken. Maar het lijkt niet om hen te gaan."

“De manier waarop hij over de Baltische staten praat, is bijna hetzekfde, en dat is een groot probleem aangezien ze NAVO-bondgenoten zijn. De manier waarop hij nu praat over Transnistrië, dit kleine stukje Moldavië waar niemand nog nooit van heeft gehoord, behalve dat dit zijn volgende poging is om het in te nemen. Hij gaat niet helemaal naar Normandië in Hitler-stijl, maar hij is bereid tanks over de grens te brengen om de grenzen van Europa te hertekenen, wat doet denken aan Hitler, en hij is bereid om veel mensen te doden om zijn doelen te bereiken."

(Tagtik/Source: CNN - Youtube/Photo: Jorgen Haland via Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren