Tagtik

Op deze dag in 2016: Brussel, een hoofdstad in bloed

Op 22 maart 2024 is het precies 8 jaar geleden dat op de luchthaven van Zaventem en daarna in een Brussels metrostation twee gecoördineerde en bijna gelijktijdige terroristische aanslagen slachtoffers maakten in de Belgische hoofdstad. Als een echo van de aanslagen in Parijs drie maanden eerder...

In die jaren werd West-Europa opgeschrikt door een ongekende reeks jihadistische aanslagen die opgeëist werden door Islamitische Staat. Op 13 november 2015 was Parijs het doelwit van verschillende gelijktijdige terroristische aanslagen. Caféterrassen, de concertzaal Bataclan en het Stade de France in Saint-Denis waren het doelwit. Drie maanden later, in de lente van 2016, werd ook België getroffen door deze golf van islamistisch terrorisme.

Uit het onderzoek naar de aanslagen in Parijs bleek dat drie van de terroristen, waaronder het brein Abdelhamid Abaaoud en de broers Brahim en Salah Abdeslam, oorspronkelijk uit België kwamen. Salah Abdeslam, die verschillende leden van het jihadistische commando had begeleid tijdens de aanslagen in Parijs en Saint-Denis, was de enige die overleefde en wist te ontsnappen. 

Op 15 maart 2016 werd hij gesignaleerd, maar de politieoperatie om hem te arresteren in Vorst, een gemeente ten zuidwesten van Brussel, mislukte gedeeltelijk. Mohamed Belkaïd, die de terroristen op 13 november 2015 zou hebben gecoördineerd, werd gedood tijdens de operatie. Twee andere verdachten wisten te ontsnappen. Een van hen was Salah Abdeslam. Hij werd uiteindelijk op 18 maart 2016 gearresteerd in Molenbeek, een andere Brusselse gemeente.

Vier dagen na de arrestatie van Salah Abdeslam, op 22 maart 2016, werd Brussel binnen een uur na elkaar getroffen door twee zelfmoordaanslagen. Kort voor 8 uur 's ochtends bliezen twee zelfmoordterroristen, Najim Laachraoui en Ibrahim El Bakraoui, zichzelf op in de vertrekhal van de internationale luchthaven van Zaventem. Een derde terrorist, later geïdentificeerd als Mohamed Abrini, ook betrokken bij de aanslagen in Parijs, vluchtte zonder zijn explosief tot ontploffing te brengen.

Een tweede aanslag vond plaats om 9.11 uur in de Brusselse metro: een zelfmoordterrorist, Khalid El Bakraoui, liet zijn bom ontploffen in een treinstel dat het station van Maalbeek verliet (foto), in de buurt van de Europese instellingen.

Deze twee bijna gelijktijdige zelfmoordaanslagen werden de volgende dag opgeëist door Islamitische Staat. Er vielen 32 doden, ongeveer 340 anderen raakten gewond. Het was het grootste terroristische bloedbad in de geschiedenis van België. 

Uit het politieonderzoek naar de aanslagen van 22 maart 2016 bleek dat ze waren voorbereid door dezelfde Frans-Belgische jihadistische cel die verantwoordelijk was voor de aanslagen in Parijs en Saint-Denis in november 2015. Mohamed Abrini, de voortvluchtige van de luchthaven van Zaventem, werd op 8 april 2016 gearresteerd in Anderlecht, een gemeente ten zuidwesten van Brussel.

(Fausto with FL/Illustration picture: Kaou-MS via Unsplash)

Ook dit kan u interesseren