Tagtik

Oekraïne gaat vrouwen naar de frontlinie sturen

Volgens The New York Times en sommige Oekraïense media zullen Oekraïense vrouwen weldra het leger van Kiev vervoegen om het verschil in aantal strijdkrachten met het Russische leger te verkleinen.

Oksana Grigorieva, genderadviseur van de Oekraïense generale staf, heeft zojuist verklaard: "Onze grondwet stelt dat het de plicht van elke Oekraïner is om zijn thuisland te beschermen. Het is daarom normaal dat vrouwen ook dienen."

Oksana Grigorieva vervolgt met het noemen van het voorbeeld van het Israëlische leger. In Israël vertegenwoordigen vrouwen immers al 40% van het leger en sommigen maken zelfs deel uit van gevechtseenheden.

Het zal waarschijnlijk niet meteen zo'n vaart lopen in Oekraïne, maar er wordt wel meteen gesproken over het ook verplicht maken van de militaire dienstplicht voor vrouwen. Dit zou in Oekraïne meteen de eerste stap zijn op weg naar het in dienst gaan bij de strijdkrachten.

Oekraïne zou niet de eerste zijn die dit doet; dit is uiteraard het geval in Israël, maar ongeveer tien landen in de wereld doen dit al. Heel recentelijk hebben Noorwegen, Zweden en Denemarken bijvoorbeeld net de sprong gewaagd.

Er zijn momenteel bijna geen vrouwen in het Oekraïense leger. Volgens de autoriteiten dienen momenteel 65.000 vrouwen in de Oekraïense strijdkrachten, oftewel iets meer dan 7% van het totaal. Dit is minder dan het gemiddelde voor de NAVO-landen, namelijk 13%, minder dan het Amerikaanse leger dat 17% vrouwen telt, maar bovenal integreren heel weinig van hen gevechtseenheden: 5.000 Oekraïense vrouwen zouden aan het front staan.

(SR and FM for Tagtik/Source: New York Times - X/Photo: Dana Vinagradova via wikiCommons under license Creaive Commons CC BY-SA 2.0.)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren