Tagtik

Move like Jagger (80): zijn geheimen onthuld

Mick Jagger, de frontman van de Rolling Stones, huppelt en kronkelt nog als een jong veulen op het podium. Vandaag wordt hij 80, maar hij lijkt wel de energie van een 30-jarige te hebben. Hoe kan je op die leeftijd nog zo’n conditie bezitten?

Mick kreeg als kind de hang naar fitness mee van zijn vader Basil, die turnleraar was. Mick leidt een heel gedisciplineerd leven: hij drinkt niet of weinig, rookt niet, eet gezond en sport intensief. Dat was ooit anders! Zijn vroegere ongezonde levensstijl heeft hij dus gecompenseerd met intensief sporten.
Hij wisselt lopen af met fietsen en kickboksen. Tevens wordt hij begeleid door de Noorse personal coach Torje Eike, die ook professionele atleten begeleidt. Zijn gezonde voeding bestaat uit een biodieet met vooral fruit, groenten, magere proteïnen en volkoren granen.

Van gymoefeningen tot ballet
“Ik train vijf of zes dagen per week, maar ik doe niet gek”, vertelde hij eens. “Ik wissel af tussen gymoefeningen en dansen, daarna trek ik sprintjes, dat soort dingen. Ik train op uithouding.” De afgelopen jaren is Jagger nog meer gaan diversifiëren. Hij doet ook aan yoga en pilates. Hij zou zelfs balletlessen nemen, wat niet zo gek is gezien het balletverleden van zijn huidige partner Melanie Hamrick (35), ook de moeder van zijn achtste kind (nog een sprekende getuige van zijn fitheid).

Chris Goossens, de bekende sportarts uit Kapellen, zegt in het Nieuwsblad het volgende:
"Mick Jagger doet precies alles wat je moet doen om een gezond oud leven te hebben. “Het heeft mij altijd verwonderd, de energie van de Stones op het podium."

"Als ik vraag of mensen wel aan sport doen, zeggen ze dat ze gaan skiën. Een keer per jaar dus. Maar je zou minstens drie keer per week een uur bezig moeten zijn. Dat is het equivalent van 10.000 stappen per dag. De meeste mensen halen met moeite 2.000 stappen, van bed naar auto naar -bureaustoel naar tv-zetel naar bed. 10.000 stappen is ook veel, dan heb je al zeven kilometer afgelegd. Ofwel 450 meter per uur dat je wakker bent.”

Het perfecte recept voor een gezonde oude dag
Belangrijk is natuurlijk dat je gespaard blijft van ziektes, kwetsuren of neurologische aandoeningen.
Zolang de gewrichten het toelaten kan je blijven sporten. Hierbij is overgewicht ook een bepalende factor; zonder overgewicht blijf je langer gespaard van last van de gewrichten, artrose aan knie of enkel.

Heel regelmatig, bijna dagelijks, sporten is belangrijk. Bouw dit geleidelijk op zodat je niet gaat overbelasten! Probeer ook niet eenzijdig één sport te doen, maar zorg zowel voor de opbouw van je cardiovasculaire conditie als de training van al je spiergroepen en gewrichten.
Na een tijdje zal je merken dat je niet alleen fysieke voordelen ondervindt bij het sporten, maar ook psychische.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren