Tagtik

“Europa is in pre-oorlogstijd”

Moeten we ons echt zorgen gaan maken over een Derde Wereldoorlog? De onheilspellende berichten duiken steeds meer op dezer dagen. 

De Poolse premier Donald Tusk heeft vrijdag alvast gewaarschuwd voor een “nakende oorlog” in Europa.

Tusk, voormalig voorzitter van de Europese Raad, benadrukte dat niemand in Europa zich nog veilig zal kunnen voelen als Rusland Oekraïne verslaat. “Ik wil niemand bang maken, maar oorlog is niet langer een concept uit het verleden”, zei hij tegen Europese media. “Het is echt en het begon meer dan twee jaar geleden.”

De Poolse premier wees er ook op dat Rusland eerder deze week voor het eerst bij daglicht Kiev had aangevallen met hypersonische raketten. 

Tusk roept de leiders van Europa dan ook op om meer te doen om hun defensie te versterken. Ook deed hij een dringende oproep voor militaire hulp aan Oekraïne en waarschuwde dat de komende twee jaar van de oorlog alles zouden bepalen: “We leven in het meest kritieke moment sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.” Wat nu het meest verontrustend is, zei hij aan journalisten van enkele van de grootste kranten van Europa, is dat “letterlijk elk scenario mogelijk is”.

(SR for Tagtik/Source: Reuters - AFP/Picture by Kancelaria Premiera for Gov.pl licensed under the Creative Commons Attribution 3.0 Poland license)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren