Tagtik

Historische goedkeuring vaccin: tienduizenden levens kunnen gered worden

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft een vaccin tegen malaria goedgekeurd. Dat is meteen een mijlpaal voor de medische wereld aangezien het vaccin jaarlijks het leven van tienduizenden kinderen over het hele Afrikaanse continent kan redden.

Het RTS,S-vaccin, ook wel gekend als Mosquirix, wordt wereldwijd beschikbaar gesteld nadat het bij een proefproject in Ghana, Kenia en Malawi bijzonder succesvol bleek.

'Dit is een historisch moment. Het lang verwachte malaria-vaccin voor kinderen kwam er na een echte wetenschappelijke doorbraak, die positieve gevolgen zal hebben voor de gezondheid van heel wat kinderen en de uitbraak van malaria zal kunnen inperken', zei Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO.

Jaarlijks sterven zo'n half miljoen mensen aan de parasitaire ziekte die opgelopen wordt bij een beet van de malariamug. Het gaat voornamelijk om kinderen jonger dan vijf in sub-Sahara gebieden. Het vaccin van farmareus GSK, dat speciaal voor het immuunsysteem van kinderen werd ontwikkeld, kan dus effectief een wereld van verschil betekenen.

(Skwadra for Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren