Tagtik

'Dood Zelenski moest geschenk zijn voor Poetins eedaflegging'

Vladimir Poetin (71) heeft dinsdag de eed afgelegd als president van Rusland. Het is de start van zijn vijfde mandaat van zes jaar aan het hoofd van het Kremlin. Poetin benadrukte in zijn toespraak dat de Russen als een “groot en verenigd volk” samen sterker uit deze “moeilijke periode” zouden komen. “Samen overwinnen we deze obstakels (...), samen zullen we overwinnen”, zei de 71-jarige Russische politicus.

Intussen ontsnapte de Oekraïense president Zelenski op zijn beurt aan een moordaanslag. De opdracht voor deze moord werd gegeven door het Kremlin. 

De Oekraïense veiligheidsdienst (SBU) heeft de arrestatie aangekondigd van 2 agenten die beschuldigd worden van betrokkenheid bij een door Rusland gecoördineerd complot om president Volodymyr Zelensky en andere hooggeplaatste functionarissen te vermoorden. De SBU heeft een netwerk van Russische FSB-agenten ontmanteld die van plan waren de Oekraïense president te vermoorden, aldus het agentschap in een verklaring. Naast president Zelensky waren volgens de SBU ook het hoofd van de veiligheidsdienst, Vasily Maliuk, en het hoofd van de inlichtingendienst van het ministerie van Defensie, Kirilo Budanov, doelwitten van Rusland.

De twee gearresteerde agenten werkten voor de dienst die verantwoordelijk is voor de beveiliging van Oekraïense ministers en de president, en worden beschuldigd van hoogverraad. Ze riskeren levenslang.

“De terreuraanval, die bedoeld was als geschenk voor Poetin bij zijn inauguratie, draaide uit op een mislukking van de Russische geheime diensten”, meldt Vasyl Maliuk, het hoofd van de SBU.

(SR for Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren