Tagtik

"De troepen van Poetin zijn al aanwezig in Frankrijk..."

Dinsdag was er in de Algemene Vergadering in Frankrijk geen debat over de landbouwcrisis, maar over de oorlog in Oekraïne tussen de Franse premier en de dubbele finalist bij de presidentsverkiezingen, Marine Le Pen. Tijdens vragen aan de regering verliepen de gesprekken gespannen, de toon was levendig en behoorlijk zuur.

Terwijl de mogelijke mobilisatie van Franse of Europese troepen in Oekraïne op tafel ligt, aarzelt de baas van de RN-afgevaardigden niet om de aanwezigen te herinneren aan wat volgens haar de eerste plicht van een land zou moeten zijn: “zich ontdoen van de levens van zijn soldaten om zijn onafhankelijkheid te verdedigen of zijn integriteit te bewaren of zich te engageren indien er in het kader van een bondgenootschap verplichtingen zijn aangegaan. Maar zouden we daar op extern terrein militair moeten ingrijpen met onze soldaten? Met ergernis in haar stem verklaart de nationaliste dat de president, door het sturen van grondtroepen niet uit te sluiten, slechts “een extra stap in de richting van samenzwering  zet, wat een existentieel risico vormt voor 70 miljoen Fransen en meer in het bijzonder voor onze strijdkrachten”.

Gabriël Attal wil vooral benadrukken welke standpunten de partij van Le Pen helemaal niet zo lang geleden innam ten opzichte van Moskou. “U verdedigde nog maar twee jaar geleden een militaire alliantie met Rusland (...), het stond in uw programma voor de presidentsverkiezingen”... “Als u tot presidente was verkozen mevrouw Le Pen, zouden we nu geen wapens aan de Oekraïners leveren om zichzelf te verdedigen, maar we zouden wapens aan Rusland leveren om de Oekraïners te verpletteren.”

De premier verhardde zijn toon nog wat en concludeerde: “Er is reden om je af te vragen of de troepen van Vladimir Poetin niet al in ons land zijn, ik heb het over jou en je troepen!”Deze straffe uitspraak zorgde voor de nodige opschudding in de Franse Algemene Vergadering. 

(Tagtik/Source: Le Figaro/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren