Tagtik

'De Russen zijn hun zicht aan het verliezen': Oekraïne heeft opnieuw toegeslagen!

Ondanks het gebrek aan munitie en de recente val van Avdiïvka (Oost-Oekraïne) blijft Kiev strijdlustig en slaagt het erin enkele meesterlijk uit te halen om de Russische marine- en luchtvloot te vernielen.

De Oekraïense president Zelenski is opgetogen. Russische vliegtuigen worden in grote aantallen neergeschoten. “Een van de laatste neergeschoten Russische vliegtuigen is een Beriev A-50, een radardetectie- en luchtcommandovliegtuig”, aldus de Korii-media. Sinds het begin van 2024 is dit al het tweede vliegtuig van dit type dat werd vernietigd.

Het perfecte doelwit
Oekraïense raketten beschouwen deze vliegtuigen als een perfect doelwit, aangezien het hun rol is om het hele luchtruim achter de frontlinie te bestrijken en het kleinste rivaliserende vliegtuig of een raket op te sporen. Dankzij deze Oekraïense sabotageoperaties moest Rusland “zijn surveillance A-50’s verplaatsen en deze gebruiken om de gebieden in te vullen die de vernietigde radars niet langer bestreken. En daardoor dichter bij de frontlinie in Zuid-Oekraïne komen en zichzelf meer blootstellen.”

Volgens het hoofd van de Algemene Inlichtingendienst van het Oekraïense Ministerie van Defensie, Kyrylo Budanov, beschikken de Russen momenteel slechts over zes actieve A-50's die de hele frontlinie kunnen bestrijken. “De Russen worden verblind en verliezen het toezicht op het Oekraïense luchtruim, de ene A-50 na de andere wordt neergehaald”, deelt de Canadese onderzoeker Steffan Watkins, specialist in open source intelligence, op het sociale netwerk X (voorheen Twitter). 

(Tagtik/Source: Korii/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren