Tagtik

Amazon klaagt duizenden Facebook-accounts aan

Amazon voert zijn strijd tegen neprecensies op. Deze zijn immers in overvloed aanwezig op het platform, maar ook op sociale netwerken.

De wereldleider op het gebied van online handel maakte dinsdag bekend dat het een klacht heeft ingediend tegen de beheerders van meer dan 10.000 Facebook-groepen die aan de oorsprong zouden liggen van duizenden frauduleuze en bevooroordeelde recensies.

De werkwijze van deze goed georganiseerde Facebookgroepen is bekend: "review brokers" bieden gebruikers een vergoeding of een gratis product, in ruil voor een vijfsterrenreview van het betreffende product. Deze groepen zijn overal actief: Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Duitsland, Italië, Spanje en de Verenigde Staten.

Deze neprecensies vormen een probleem omdat ze vaak slechte kwaliteit, niet-conforme of zelfs gevaarlijke producten promoten. Soms wordt het product zelfs nooit geleverd.

De Facebook-groepen waarop deze klacht betrekking heeft, bevatten soms wel tienduizenden leden.

In juni 2021 publiceerde Amazon een persbericht waarin Facebook en zijn moderatiemethoden indirect werden beschuldigd. Amazon vindt dat Facebook onvoldoende strijd levert tegen deze deze frauduleuze groepen op haar social medium.

(Skwadra and LpR by Tagtik/Picture: Anirudh via Unsplash)

Ook dit kan u interesseren