Tagtik

"Ik fantaseer soms over het vermoorden van mensen"

Dr. Julia Shaw, een expert in criminele psychologie aan het University College London, voerde een psychologische studie uit naar het menselijk kwaad in 'Doing Evil'. In haar boek laat Julia Shaw ons zien hoe de mechanismen in werking worden gesteld die de gruwelijkste misdaden mogelijk maken.

Op basis van zowel de wetenschap, de populaire cultuur als voorbeelden uit het echte leven roept ‘Doing Evil’ vragen op als: Hoe lijkt ons geheim op dat van een psychopaat? Wat maakt ons anders dan de grootste criminelen uit de geschiedenis? Hoeveel mensen fantaseren over het plegen van een moord?

Schrijfster Julia Shaw vertelt: “De meeste moorden worden slechts één keer gepleegd. In feite is het een van de minst herhaalbare misdaden. Hoewel de meeste moorden “alledaags” zijn, zijn seriemoorden atypisch. En de mensen die ze plegen zijn ook atypisch. Het vermoorden van meerdere mensen op meerdere momenten, daarmee bedoelen we dus niet als onderdeel van een moordzuchtige waanzin of een massamoord, is meer een cliché dat we op televisie zien. Seriemoordenaars plannen hun moorden veel vaker, ze fantaseren over moorden, voeren de moord op sadistische wijze uit vermoorden vreemden. Daarom zijn veel seriemoordenaars psychopaten of lijden ze aan ernstige waanvoorstellingen.

“In een reeks onderzoeken naar moordfantasieën, had ongeveer meer dan 73% van de mannen en 58% van de vrouwen ervan gedroomd iemand te vermoorden. Mannen stelden zich eerder voor dat ze vreemden en collega’s zouden vermoorden, terwijl vrouwen de voorkeur gaven aan familieleden."

(FVDV and MaSi for Tagtik/Source: The Guardian/Photo: Sven Mandel via wikiCommons under license CC BY-SA 4.0.)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren