Tagtik

'Geen straf voor kinderverzorgster die peutertjes met hoofd in toilet duwde'

Het parket heeft het opsporingsonderzoek naar vermeende kindermishandeling in crèche ’t (B)engeltje stopgezet en seponeert de zaak.

De kinderopvang uit het Vlaamse Oudenaarde kwam in september 2021 in het oog van de storm terecht, toen een aantal ex-werknemers bij de politie aangifte deed van kindermishandeling. Die klacht ging over het onder dwang toedienen van eten en drinken en het minutenlang opsluiten van kinderen in een bergruimte. Daarnaast zouden kindjes er ook met hun hoofdje in het toilet geduwd worden.

“Kindjes worden met het gezicht onder koud water gehouden als ze niet stoppen met wenen of ze worden met het gezicht in het eten geduwd”, hadden de inspecteurs van onder meer ex-personeelsleden te horen gekregen. En ook: “Het eten werd hen in hun mond geduwd tot ze zich verslikten, met overgeven tot gevolg en dan werden ze nog hard aangepakt en in de hoek geduwd. Van een kind dat niet wilde eten, werd zelfs het hoofd achteruit getrokken en tussen de knieën gelegd om zo met een lepel de voeding geforceerd toe te dienen. Kindjes die durfden met de handjes in het kleine toilet te zitten, werden met het hoofdje in het toilet geduwd, waarbij het toilet dan werd doorgespoeld”, klonk het.

De verdachten, de uitbaatster van de crèche, haar moeder en haar zus, werden ondervraagd en ontkenden de aantijgingen. Het parket besliste in januari 2022 om de zaak te seponeren door gebrek aan bewijzen. Het Agentschap Opgroeien besliste op basis van een vernietigend rapport van de Zorginspectie dat de crèche met hoogdringendheid moest gesloten worden. Het parket heropende de zaak maar ook in het tweede gerechtelijke onderzoek kon nu dus onvoldoende bewijsmateriaal gevonden worden. De zaak wordt voor de tweede keer gesponeerd.

(Tagtik/Source: HLN - De Standaard/Illustration picture: Samantha Fortney for Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren