Tagtik

Eet u ook deze 'love fish' met Valentijn?

Wanneer we in deze periode eens scrollen door de vele Valentijnsmenu’s dan is er steeds een gerecht dat opvalt: skrei. Hoe komt dit en waarom wordt skrei ook “liefdesvis” of “love fish” genoemd?

Deze winterkabeljauw leeft normaal in de Barentszee ten noorden van Noorwegen en Rusland. Een keer per jaar maken deze zwervers (Noorse woord ‘skreid’ of Vikingwoord “skrida”) een tocht van 800 km naar hun geboortewateren, de Noorse eilandengroep Lofoten, voor hun paartijd. Hierbij treedt er een uitzonderlijk liefdesspel op, waarbij ze romantisch buik tegen buik zwemmen. Vandaar de naam ‘liefdesvis’. Enkel in die bepaalde periode mag skrei worden gevangen. Bovendien is de lijnvangst in de krachtige stroming rond de eilanden hard en niet ongevaarlijk en vooral ook sterk gereguleerd. Daarom is deze lekkernij met mager en stevig wit vlees slechts tijdelijk beschikbaar. En laat dat toevallig in de periode rond Valentijn zijn!

Maar voor alle duidelijkheid, skrei is dus bovenal een heerlijke vis met een stevige structuur en een fijne smaak! Het beste stuk van deze jonge kabeljauw bevindt zich net achter de kop. Ook de wangetjes zijn een echte lekkernij. Smakelijk … en je hoeft niet te wachten tot Valentijn!

(Tagtik/Picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren