Tagtik

Hoe ongezond is afvalhout stoken in je kachel?

We weten stilaan dat Kerstmis dit jaar geen witte kerst zal worden, maar heel warm is het buiten ook niet. Dan maken we het maar extra warm en gezellig binnenshuis!

Hoewel de meeste mensen tegenwoordig centrale verwarming hebben, zien we ook dat de populariteit van de houtkachel opnieuw toeneemt. Hout sprokkelen, het vuur aansteken, genieten van dat vlammenspel … het levert naast warmte ook héél wat gezelligheid! En hout is een goedkope brandstof; je kunt met een houtkachel een rendement van 75% behalen.

De vraag van veel mensen is of zo maar alle houtsoorten kunnen opgestookt worden. Sommige mensen maken zich wel eens zorgen over de eventuele giftige stoffen die tijdens de verbranding kunnen vrijkomen.

Brigitte Borgmans van het Vlaams Departement Omgeving is formeel op radio 2: “Het is verboden om afvalhout onder welke vorm op te stoken in een houtkachel. Hout van oude meubelen is behandeld en is niet geschikt om te stoken.” Maar ook andere soorten afvalhout mogen niet in je houtkachel. "Sloophout, spaanhout, vezelplaat, multiplex, triplex, MDF, OSB, chemisch behandeld hout en geverfd hout. Afvalhout hoort thuis in het containerpark." De verbranding van die houtsoorten kan giftige stoffen vrijgeven. "Het gaat dan over de schadelijke stoffen van de lijmen, de chemische componenten en verven die gebruikt zijn. Om geurhinder, gezondheidsproblemen en een schoorsteenbrand te voorkomen, mag je dit soort hout niet verbranden. De giftige stoffen komen trouwens niet alleen vrij in de buitenlucht, maar ook binnen in huis", zegt Borgmans.

Natuurlijk is ook huishoudelijk afval, snoei- en/of groenafval niet toegelaten. Ook kranten om je vuur aan te maken zijn slecht, want daar kan giftige inkt opzitten. Gebruik kleinhout of aanmaakblokjes.

Wat mag je dan wel verbranden in je houtkachel?
Stook alleen onbehandeld droog hout of houtpellets in je houtkachel. Ook in de vuurkorf of in de vuurschaal buiten is het alleen toegelaten om onbehandeld droog hout te verbranden.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren