Tagtik

Kippen houden voor beginners: dit moet je zeker weten

Een kip in huis halen heeft tal van voordelen. Je groenten- en fruitafval verdwijnt als sneeuw voor de zon én je krijgt ook nog eens elke dag kakelverse eieren. In heel wat gemeenten kan je bij de start van de lente kippen aankopen. Maar hoe start je nu als je voor het eerst kippen wil houden? Kris Dussauchoit geeft uitleg op Radio 2.

Hoe groot moet een hok zijn?
Hoeveel ruimte je nodig hebt, hangt ervan af hoe groot de kip is. Er zijn namelijk heel grote kippen maar ook kleine hoentjes. In ieder geval moet je per kip minstens één vierkante meter tot anderhalve vierkante meter rekenen. Dat is de regel voor de buitenren, vertelt Chris. Kippen hebben niet enkel een ren maar ook een hok nodig. “Voor het hok rekenen we 0,25 vierkante meter per kip. Kippen scharrelen graag, als je ze op een te kleine ruimte zet, pikken ze alles kapot. Dan is het binnen de kortste keren een grote modderpoel. Met allerlei problemen erbij, want dan komen de bloedluizen, ze worden nat en rillerig; dus hoe groter de ren, hoe minder kans op een modderpoel en hoe meer kans op nog wat gras."

Waar koop je kippen?
“Bij de bekendere tuincentra, maar ook bij fokkers”, begint Chris. Maar je moet ermee opletten, net zoals bij katten en honden. Er worden kippen aangeboden die zogenaamd gered zijn van de legbatterij-industrie en wie blijkt die dan aan te bieden? De mensen van de legbatterij-industrie zélf. En net zoals bij alle andere dieren: koop niet zomaar een kip. Denk erover na. Waar ga ik ze zetten? Hebben ze schaduw? Neem ik een haan? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen voor aankoop.

Eten kippen alles?
“Wat de voeding betreft, leeft het verkeerde idee dat kippen een soort levende gft bak is. Dat is misschien voor een stuk waar, maar je mag niet alles geven aan je kip. Sommige dingen zijn giftig: bijvoorbeeld aardappelplanten, avocado, of resten vlees wordt ook niet aangeraden. Je moet ook opletten met eierschalen. Zorg dat je die niet herkenbaar als ei geeft, het best gekorreld dus. Voor de rest zijn kippen vrij onderhoudsarm. Het zijn echt aangename dieren om bij te zijn, zeker als ze tam zijn. Je kan er tegen praten, je kan karakter herkennen. Voor kinderen is kippen houden een wijze les, ze leren hoe je voor kippen kan zorgen.”

Moet er in ieder kippenhok een haan?
Ben je bang dat je elke ochtend gewekt zal worden door het gekraai van je haan? Wel, je hoeft eigenijk geen haan aan te schaffen als je dat niet wenst. “Een groepje kippen noemen we een ‘toom’, een haan kan een ‘toom’ in toom houden. Maar daar heb je eigenlijk geen haan voor nodig”, legt Chris uit. “Er bestaat ook zo iets als een ‘pikorde’ onder de kippen. Er is dus altijd één kip die het voor het zeggen heeft. Ze creëren zelf een hiërarchie, en over het algemeen werkt dat goed.” Je mag ook zeker niet vergeten om het kippenhok marter- en vossen-‘proof’ te maken. Daar komt best veel bij kijken, waarschuwt Chris. Het hok moet al zeker hoog en breed genoeg zijn. Voor meer tips kijk je best even op natuurpunt.be.

(Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren