Tagtik

Polen is bereid om kernwapens op te slaan

De Poolse president Andrzej Duda heeft maandag in een interview verklaard dat Polen bereid is kernwapens op te slaan als de NAVO besluit ze in te zetten als reactie op de Russische versterking van de bewapening in Wit-Rusland en Kaliningrad.

Polen, een NAVO-lid dat Oekraïne sterk steunt, grenst zowel aan Kaliningrad, een Russische enclave, als aan Wit-Rusland, een belangrijke bondgenoot van Moskou. Duda drukte de bereidheid van zijn land uit om kernwapens op te slaan als onderdeel van de versterking van de oostflank van de NAVO. 

Duda besprak de oorlog met Oekraïne vorige maand al met Amerikaans president Joe Biden, maar deed dit recent ook met diens voorganger, Donald Trump. Volgens Duda wordt al een tijdje gesproken over een nucleaire samenwerking tussen Polen en de VS. 

Duda ziet een toenemende militarisering van Kaliningrad door Rusland en de verplaatsing van Russische kernwapens naar Wit-Rusland. In juni van vorig jaar gaf president Poetin toe dat Rusland tactische kernwapens had gestuurd naar Wit-Rusland, een land dat grenst aan zowel Oekraïne als Polen.

(HL/Source: NYT, Guardian/Illustration picture: Pixabay)

 

Ook dit kan u interesseren