Tagtik

Panikeren de Russen omwille van het nieuwe Oekraïense oorlogswapen?

Kronos: dit is de naam van de nieuwe gevechtsonderzeeër ontwikkeld door Oekraïense ingenieurs.

“Hij is geniepiger en niet op te sporen door vijandelijke verdedigingssystemen”, dit is het nieuwe oorlogswapen van Oekraïne. Toen hij nog in ontwikkeling was, werd de Kronos voor het eerst gepresenteerd op de Defense Arms and Technologies Exhibition (IDEX) die in februari 2023 in Abu Dhabi werd gehouden. De makers zijn Oekraïense ingenieurs die werkzaam zijn voor het bedrijf Highland Systems, gevestigd in de Verenigde Arabische Emiraten. De onderzeeër werd er ontworpen en ontwikkeld.

De machine werd onlangs getest voor militair gebruik.

Dichterbij
De Kronos biedt plaats aan ongeveer tien personen en kan zich geluidloos voortbewegen met een snelheid van 50 km/u. Bijna niet op te sporen dus. Het is “uitgerust met een elektromotor, sonars, radars, communicatiesystemen, nachtzichtcamera’s, 360 graden camera’s en een elektronische periscoop”, meldt L’Indépendant. Highland Systems geeft meer details en legt uit dat de onderzeeër een bereik heeft van 1.000 kilometer. Interessante optie: hij kan ook als drone worden gebruikt met behulp van een afstandsbediening.

Militaire dimensie
“Zes Black Scorpion-torpedo’s, drie aan elke kant, 127 mm, 1,1 meter lang, 20 kilogram zwaar en in staat om een ​​doel op 3 kilometer afstand te bereiken”, werden op het apparaat geïnstalleerd.

Voor welke missies?
Verkenningen, militaire evacuaties, patrouilleprogramma's aan de kusten en zelfs aanvallen op het Russische kamp. De Russen zouden wel eens geïntimideerd kunnen raken bij het zien van dergelijk hoogtechnologisch snufje...

(SR and AsD for Tagtik/Source: L’Indépendant/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren