Tagtik

Op deze dag in 2003: Amerika neemt wraak voor de doden van 9/11

Vandaag, 20 maart 2023, is het precies 21 jaar geleden dat de invasie van Irak door een coalitie onder leiding van de Verenigde Staten, van start ging. Een operatie die bekend staat als 'Iraqi Freedom'. Het doel van de invasie was het regime van Saddam Hoessein omverwerpen en de doden in het World Trade Center wreken.

Als reactie op de aanslagen van Al Qaida op de Twin Towers en het Pentagon 18 maanden eerder, streefde George W. Bush twee doelen na: hij wilde de meesterbreinen van de aanslagen uitschakelen, die zich verschansten in hun Afghaanse schuilplaats, maar hij wilde ook het Iraakse regime liquideren, ook al stond het nogal vijandig tegenover de terroristen van Al Qaida. 

Vertrouwend op een leugen (zo zou later blijken) over de aanwezigheid van hypothetische "massavernietigingswapens" in Irak, stelden de Amerikanen een coalitie samen met hun bondgenoten, maar ze kregen wel niet de steun van de VN-Veiligheidsraad.

Op 20 maart lanceerden Amerikaanse troepen massale lucht- en grondaanvallen op verschillende Iraakse steden, waaronder de hoofdstad Bagdad. De intense bombardementen werden gevolgd door een snelle opmars van Amerikaanse grondtroepen door de Iraakse woestijn.

Op 9 april 2003 bereikten de Amerikaanse troepen eindelijk Bagdad en omsingelden ze de stad. Op 10 april 2003 haalden Iraakse burgers in heel Bagdad standbeelden van Saddam Hussein neer, waarmee ze symbolisch het einde van zijn bewind markeerden. Op 11 april 2003 namen Amerikaanse troepen de volledige controle over Bagdad over en was de val van het regime van Saddam Hoessein een feit. 

De overname werd gevolgd door vredeshandhaving en wederopbouw, hoewel de situatie in Irak al snel veranderde in een langdurige opstand en een burgeroorlog die meerdere jaren duurde.

(PP with LpR/Picture : Sgt. Luis Lazzara, United States Army (www.army.mil/operations/oif/images13.html), Public Domain, via Wikicommons )

PP

PP

Sport and data journalist @Tagtik

Ook dit kan u interesseren