Tagtik

Het duivelse plan van Rusland om het Westen ten val te brengen

In augustus 2023, toen de baas van de Russische paramilitaire groep Wagner Yevgeny Prigojine omkwam bij een vliegtuigongeluk, vertrouwde het Kremlin de GRU (Russische militaire inlichtingendienst) het beheer van de activiteiten van het bedrijf in Afrika toe, via een nieuwe structuur genaamd “ Afrikakorps”.

Mediaplatform Korii informeert ons over de stand van zaken. De BBC werd onlangs op de hoogte gebracht van interne Russische overheidsdocumenten die benadrukken hoe deze nieuwe aanwezigheid van  het Afrikakorps, zich in Afrika laat gelden. Een strategische aanwezigheid die “veel uitgebreider is dan die van de Wagner Groep.”

De nieuwe baas? Andrei Averianov, specialist in gerichte moordaanslagen en destabilisatie van regeringen in het buitenland, hoofd van eenheid 29155 van de GRU. Zijn strategie? Voorheen functioneerden Afrikaanse staten en de Wagner-groep door diensten en goederen uit te wisselen. “Russische huurlingen boden veiligheidssteun in het licht van voornamelijk jihadistische opstanden – met weinig respect voor de mensenrechten – in ruil voor mijnconcessies (goud, lithium, uranium) of andere natuurlijke hulpbronnen (hout)’, meldt Korii. Praktijken die Rusland aanzienlijke inkomsten opleverden. Tegenwoordig laten interne documenten, die nu in handen zijn van de BBC, een grote strategische verandering zien: Rusland wil westerse bedrijven graag uitsluiten van de mijnbouwsector.

Begin februari namen “Russische huurlingen in Mali de controle over de Intahaka-goudmijn over, in de noordelijke helft van het land, enkele tientallen kilometers van Gao. En de Malinese mijnbouwcode werd op verzoek van de Russen gewijzigd om meer macht aan de junta te geven, wat leidde tot het vertrek van een Australisch bedrijf dat lithium exploiteerde.” Andere zorgwekkende informatie: de Russen willen Frankrijk graag volledig buitenspel zetten en het land de toegang tot de uraniummijnen in Niger ontzeggen. Een hulpbron waar het land niet zonder kan om zijn kernreactoren te laten draaien. “20% van het natuurlijke uranium dat de afgelopen tien jaar in Frankrijk is geïmporteerd, komt uit Niger.” Het doel achter dit machiavellistische plan? In staat zijn druk uit te oefenen op Parijs en, meer in het algemeen, op heel Europa door “energiechantage” uit te oefenen.

(SR with AsD for Tagtik/Source: Korii/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren