Tagtik

Blik op Oekraïne, maar IS eist aanslag in Moskou op

Vrijdagavond hebben gewapende mannen voor een bloedbad gezorgd in concertzaal Crocus City Hall in een voorstad van Moskou. Er ontstond vervolgens hevige brand en er waren explosies te horen. Het dodentol werd zaterdagochtend al op 115 bijgesteld, maar dat kan helaas nog stevig oplopen door het grote aantal gewonden.

Terreurgroep Islamitische Staat heeft de aanslag vrijdagavond laat opgeëist via een bericht op Telegram. Maar dit moet nog geverifieerd worden aangezien IS in het verleden ook al aanslagen publiekelijk heeft opgeëist, waar ze uiteindelijk niets mee te maken bleken te hebben.

Het talibanregime in Afghanistan heeft de dodelijke aanslag op concertzaal in de Russische hoofdstad alvast scherp veroordeeld.

Volgens de Russische veiligheidsdienst FSB zijn al elf verdachten opgepakt na de dodelijke aanslag in het concertgebouw in Moskou. Vier van hen zouden rechtstreeks betrokken zijn.  Maar hebben zij een band met Oekraïne of gaat het daadwerkelijk om leden van terreurbeweging IS?

De Russische ex-president Medvedev gaf eerder al aan dat er een ferme reactie zal komen als het Oekraïense regime er iets mee te maken zou hebben, en nu voegt parlementslid Andrej Kartapolov eraan toe dat er een "duidelijk antwoord op het slagveld" zal komen als Oekraïne achter de aanslag blijkt te zitten. Oekraïne ontkent nog steeds achter de aanslag, die opgeëist werd door terreurgroep IS.

(SR for Tagtik/Source: Reuters/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren