Tagtik

Het Motta-effect: hoe Bologna een zwaargewicht uit de Serie A werd

Bologna, vierde in de Serie A, is de seizoensrevelatie van dit jaar in de hoogste Italiaanse voetbalklasse. Als opmaat voor de thuiswedstrijd tegen Inter, de leider van het kampioenschap, ontcijfert Eye of the Game het succes van de seizoensrevelatie, die veel te danken heeft aan zijn coach. Een analyse gebaseerd op de feiten...
 
Dit seizoen heeft het team uit Bologna, onder leiding van ex-centrale verdedigende middenvelder Thiago Motta, zich in de Serie A gevestigd als een nieuwe krachtpatser, met een opmerkelijke vierde plaats in de stand tot gevolg. De aanpak van Thiago Motta heeft het team nieuw leven ingeblazen, waarbij rigoureuze defensieve discipline wordt gecombineerd met gedurfd, direct aanvallend spel.
 
Een van de meest indrukwekkende aspecten van de aanvalsstrategie van Bologna is hun combinerend passenspel, voornamelijk rond het dynamische trio Joshua Zirkzee, Riccardo Orsolini en Lewis Ferguson. Samen vormden ze de kern van een snijdend aanvalsspel door het midden en droegen ze dit seizoen al bij aan maar liefst vijftien doelpunten. Hun spel wordt gekenmerkt door een uitstekende coördinatie en bewegingsintelligentie, waardoor Bologna de verdediging van de tegenstander door het centrum met formidabele efficiëntie kan verscheuren.
 
Naast deze aanvallende synergie schittert Bologna met hun individuele kwaliteiten in één-tegen-éénsituaties, hun precieze passes, hun voorzetten, hun cross­pas­ses en hun spectaculaire volleys. Deze vaardigheden die de drie hoofdrolspelers bezitten, demonstreren niet alleen hun individuele techniek, maar ook het vermogen van het team om zich aan te passen en verschillende spelsituaties aan te wenden om de tegenstander te verrassen en te domineren.
 
Maar wat Bologna dit seizoen nog meer onderscheidt, is hun strategische gebruik van het directe spel. Het team wordt beschouwd als het beste in de Serie A als het gaat om het lanceren van snelle aanvallen met lange ballen (7) vanuit hun eigen verdedigingszone. Deze methode, die contrasteert met meer traditionele benaderingen gebaseerd op kort spel en balbezit, heeft zijn doeltreffendheid bewezen: precies daardoor kan Bologna snel omschakelen van verdediging naar aanval en druk uitoefenen op de verdediging van de tegenstander.
 
Bologna trekt heel snel naar voren! (© Eye of the Game)
 
De filosofie van Thiago Motta herinnert aan zijn eigen traject als speler met een solide defensieve basis, waarop snelle omschakelingen en directe aanvallen berusten. Door zijn visie, die defensieve nauwkeurigheid, maximale benutting van omschakelingsfasen en een nauwkeurig lang spel combineert, heeft Bologna niet alleen zijn tegenstanders weten te verrassen, maar is het ook uitgegroeid tot een van de meest opwindende teams om naar te kijken in de Serie A.
 
Thiago Motta is er dus in geslaagd om Bologna volgens zijn stijl te laten spelen en om een deel van wat hem maakte tot een grote speler, over te brengen aan zijn team. Hij heeft een team kunnen uitbouwen dat uitblinkt in zowel de kunst van het verdedigen als de aanvallende efficiëntie, waardoor hij zijn tactische stempel drukt op het Italiaanse kampioenschap. Als Bologna dit momentum voortzet, zal ongetwijfeld nog lang na dit seizoen over het team en zijn coach worden gesproken.
 
U weet nu waarop u moet letten tijdens de topper van de 28e speeldag van de Serie A, zaterdag om 18.00 uur, wanneer Bologna Inter, de onbetwiste leider en grote favoriet voor de scudetto, ontvangt.
 
(Eye of the Game met Tagtik /Afbeelding en infographic: Eye of the Game)
 
EYE OF THE GAME analyseert elke week duizenden doelpunten om relevante gegevens te creëren die het spelpatroon van elke club ontcijferen en met zekerheid de sterke en zwakke punten van de spelers in 37 kampioenschappen identificeren. Ten dienste van de media, clubs en spelersagenten, is EYE OF THE GAME een gerespecteerde speler in de voetbalwereld.
 
 
 

Ook dit kan u interesseren