Tagtik

De onverwoestbare Heung-Min Son, een zuiver product van het moderne voetbal

Een volledige analyse van de prestaties van de briljante Zuid-Koreaan sinds zijn komst naar de Spurs in 2015/2016.  In het oog springt de consistentie van de aanvaller van Tottenham. Eye of the Game kijkt naar de feiten...

 

De infographic laat duidelijk de evolutie zien van de efficiëntie van Heung-Min Son door de seizoenen heen sinds zijn aankomst bij Tottenham Hotspur. Twee elementen vallen op: zijn goals en assists per seizoen.

Tot het seizoen 2021/2022, zijn beste seizoen met 23 goals en 7 assists, laat hij een gestage vooruitgang zien. Het seizoen daarop kende hij een lichte terugval, maar maakte hij toch nog altijd 10 goals en gaf hij 6 assists. Velen zouden daar tevreden mee zijn. Voor het huidige seizoen (2023/2024) staat de Koreaan al op 13 doelpunten en 6 assists, wat aangeeft dat hij mogelijk zijn statistieken van voorgaande seizoenen zou kunnen overtreffen.

Heung-Min Son, binnenkort 32 jaar, is een echte meester geworden in het aanvallende spel in de Premier League, met een indrukwekkend totaal van 116 doelpunten voor Tottenham. Hij scoort op vele manieren en in verschillende situaties, met de nadruk op zijn vermogen om uit te blinken in dynamisch spel. In totaal scoorde hij 107 doelpunten vanuit open spel: dat toont aan dat hij het beste tot zijn recht komt in vloeiend voetbal en dat hij zich kan aanpassen aan verschillende aanvallende situaties.

De meeste van zijn doelpunten, 39 om precies te zijn, komen voort uit dominant spel, wat betekent dat Son de momenten weet te benutten waarop Tottenham het tempo controleert en de aanval met precisie orkestreert. Zijn effectiviteit bij de overgang van 'geplaatst dominant spel' naar 'snel dominant spel' is ook opmerkelijk: zijn 28 doelpunten bewijzen dat hij het spel kan versnellen en de verdediging van de tegenstander destabiliseren. Het is echter in de snelle omschakeling  dat Heung-Min Son het meest schittert, met 40 doelpunten op de teller op dit gebied. Deze cijfers zijn een bewijs van zijn snelheid, het nemen van beslissingen en zijn technische vaardigheid bij de tegenaanval, waarbij hij vaak op zijn best is, razendsnel door de verdediging heen gaat en één-op-éénacties koel afrondt door de doelman van de tegenstander te verschalken.

 

Consistentie en genialiteit: Heung-Min Son trotseert tijd en tactiek (© Eye of the Game)

 

Stilstaande fase zijn vaak gouden kansen om te scoren, maar verrassend genoeg heeft Son in deze situaties slechts zes doelpunten gescoord, strafschoppen niet meegerekend. Dit geldt ook voor indirecte spelhervattingen, zoals hoekschoppen of vrije trappen vanaf de zijkant. Nog opvallender is het feit dat hij slechts 3 strafschoppen omzette, een relatief laag aantal maar begrijpelijk aangezien zijn 'partner in crime' Harry Kane de officiële penaltytrapper van de Spurs was. Deze statistieken benadrukken het profiel van Son als een speler die de voorkeur geeft aan open spel en erin uitblinkt, en als een speler die met zijn behendigheid en speelintelligentie een constante bedreiging vormt in mobiele spelfasen.

Kortom, Heung-Min Son is een zuiver product van het moderne voetbal: snel, technisch en efficiënt in beweging. Zijn spel overstijgt de gebruikelijke tactische structuur en positioneert hem als een complete en veelzijdige aanvaller, die in staat is elk gaatje in een verdediging met chirurgische precisie te benutten.

Heung-Min Son heeft duidelijk aangetoond dat hij een speler van wereldklasse is met een significante directe bijdrage aan de aanvallende kracht van Tottenham, ondanks de vanzelfsprekende veranderingen als van coach wordt gewisseld. Zijn vermogen om zich aan te passen en efficiënt te blijven is een grote troef voor de club.

Dat zal hij ongetwijfeld nog eens kunnen demonstreren tijdens de verplaatsing van Tottenham naar Aston Villa, zondag om 14.00 uur.

(Eye of the Game met Tagtik /Afbeelding en infographic: Eye of the Game)

EYE OF THE GAME analyseert elke week duizenden doelpunten om relevante gegevens te creëren die het spelpatroon van elke club ontcijferen en met zekerheid de sterke en zwakke punten van de spelers in 37 kampioenschappen identificeren. Ten dienste van de media, clubs en spelersagenten, is EYE OF THE GAME een gerespecteerde speler in de voetbalwereld.

Ook dit kan u interesseren