Tagtik

Brest, het team dat speelt als een vliegtuig met één vleugel

Brest, verrassend tweede in de Franse Ligue 1, flirt niet toevallig met de top van de huidige hiërarchie in het Franse voetbal. Eye of the Game neemt de proef op de som...

Stade Brestois, momenteel tweede in de hoogste Franse voetbalklasse, is zonder twijfel het fenomeen van het seizoen in het Franse voetbal. Onder leiding van coach Eric Roy heeft het team een intrigerende speelstijl aangenomen die indruk maakt. Dankzij een aanvallende aanpak die gebaseerd is op het "Geplaatst Dominant Spel" en stilstaande fases, met 19 doelpunten uit opgezette spelsituaties en 10 uit stilstaande fases (waaronder 4 strafschoppen), kent Brest een formidabele veelzijdigheid en efficiëntie.

Maar niet alleen de aanval van Brest verdient lof. Met slechts 18 tegendoelpunten heeft Brest de op één na beste verdediging in de competitie, net achter Nice en voor PSG. Deze defensieve soliditeit is een hoeksteen van hun succes dit seizoen.

Het onderscheidende kenmerk van het team is hun asymmetrische gebruik van het veld, dat doet denken aan een "vliegtuig met één vleugel". 18 van hun 25 doelpunten kwamen van de rechtervleugel: dat onderstreept een strategie waarbij precieze voorzetten en een klinische afwerking belangrijk zijn.

Offensieve efficiëntie: Brest houdt altijd de juiste koers aan (© Eye of the Game)

 

Het team toonde ook een opmerkelijk vermogen om zich aan te passen en te reageren op de instructies van hun coach, vooral na de rust. Sterker nog, Brest trof 12 keer de netten na de pauze: dat bewijst dat het team in staat is om de tactische aanpassingen die de coach aanbrengt, uit te voeren.

Met een ongelooflijk gevarieerde spitsenvoorraad is Brest niet afhankelijk van één enkele spits om het net te vinden. Spelers als Kamory Doumbia, Mahdi Camara, Romain Del Castillo (elk 5 goals), Kenny Lala en Lilian Brassier laten zien dat het gevaar overal vandaan kan komen, waardoor het team onvoorspelbaar en moeilijk te bestrijden is.

Dit fenomenale Brest is het resultaat van een combinatie van tactische discipline, een solide verdediging, een veelzijdige aanval en een ontvankelijk, flexibel team. Naar het einde van het seizoen toe wordt het boeiend uitkijken naar hoe ver dit team kan gaan. Kan het de verwachtingen overtreffen en de normen van het Franse voetbal herdefiniëren?

Een eerste indicatie krijgen we aanstaande zaterdag, als Brest de moeilijke verplaatsing naar Lens maakt (21:00).

(Eye of the Game met Tagtik /Beelden en afbeeldingen: Eye of the Game)

EYE OF THE GAME analyseert elke week duizenden doelpunten om relevante gegevens te creëren die het spelpatroon van elke club ontcijferen en met zekerheid de sterke en zwakke punten van de spelers in 37 kampioenschappen identificeren. Ten dienste van de media, clubs en spelersagenten, is EYE OF THE GAME een gerespecteerde speler in de voetbalwereld.

Ook dit kan u interesseren