Tagtik

Wandelen in coronatijden: alleen maar voordelen

Iedereen heeft momenteel wel de nood om het hoofd eens leeg te kunnen maken, het hart eens te luchten, een gezellige babbel te doen zonder gevaar te lopen op besmettingen … Verschillende mensen stoppen hun sociale contacten nu het kouder wordt, nu ze geen terrasje meer kunnen doen en ze het niet echt zien zitten om mensen bij hen uit te nodigen. De oplossing: WANDELEN! Dit kan alleen, maar ook met een ‘wandelgezel’ (familie, vrienden). Geen tijd is geen excuus: het is makkelijk in te passen in je dagelijkse/wekelijkse routine. Een goed paar wandelschoenen en je bent vertrokken. Wist je dat wandelen de volgende effecten heeft op jouw lichaam en geest.

Het maakt je hoofd leeg
Onderzoek heeft aangewezen dat wandelen de ideale manier is om een stroom van creatieve en nieuwe ideeën vrij te maken, te ontspannen en tegelijkertijd fysiek bezig te zijn.

Het boost je energie
Lopen en wandelen verhoogt de zuurstofstroom doorheen je lichaam.
Ook als je moe bent is wandelen een effectievere energieboost dan een kopje koffie. Dit laatste kan natuurlijk ook na de wandeling.

Het verbrandt calorieën
Waarschijnlijk hebben we allemaal wat corona-kilootjes teveel. Wandelen en lopen zorgen voor extra verbranding van calorieën en dus om gewicht te behouden of om af te vallen.

Het versterkt het hart
Je kan het risico op coronaire hartziekten met ongeveer 19 procent verminderen als je minstens 30 minuten per dag, en dit 5 dagen per week wandelt. Als je de duur en de afstand per dag vergroot, verminder je tevens het risico.

Het verbetert je humeur
We hebben deze dagen wel eens last van angst, negatieve gedachten, depressieve stemmingen …
Goed nieuws dan! Studies toonden aan dat stappen en lopen dit kan helpen verminderen.
Dit is zeker het geval wanneer je 3 dagen per week 30 minuten stevig wandelt (of opdeelt in 3 wandelingen van 10 minuten). Ook andere oefeningen met matige intensiteit hebben dit effect. Wanneer je wandelt met iemand, word je tevens uit je isolement gehaald en dit heeft op zijn beurt een effect op je humeur.

Het verlaagt je bloedsuikerspiegel
Een korte wandeling van 15 minuten na een van de maaltijden helpt je bloedsuikerspiegel verlagen.
Het overwegen waard om hier een vast onderdeel van je dagelijkse routine te maken.

Het verlicht gewrichtspijn
Lopen en stappen helpen bij het ‘smeren’ en versterken van de spieren die de gewrichten ondersteunen. Hier zullen je heupen en knieën dankbaar voor zijn! Mensen met artritis zullen een vermindering van pijn vaststellen.

Het verhoogt je immuniteit
Wandelen kan het risico op verkoudheid of griep verminderen. Bij slecht weer kan een loopband een goede investering zijn.

Het versterkt je beenspieren
Dit is zeker het geval wanneer je geregeld gaat wandelen in een heuvelachtige streek of plaatsen met trappen. Wanneer je wandelen afwisselt met bv. andere crosstrainingsactiviteiten zoals fietsen of joggen heb je nog meer effect.

Het verlengt je leven
Onderzoekers ontdekten dat wandelen met een gemiddeld tempo vergeleken met een langzaam tempo resulteert in een 20 procent lager risico op overlijden. In een tempo van minstens 6km/uur zou dit met 24 procent verminderen. In de studie werd gekeken naar de associatie van sneller lopen met factoren als algemene doodsoorzaken, hart- en vaatziekten en overlijden door kanker.

(Skwadra by Tagtik/Source: SenNetMagazine/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren