Tagtik

Veel meer syfilis in België

De seksueel overdraagbare aandoening syfilis is aan een forse opmars bezig in de hele wereld. Ook in ons land wordt syfilis veel meer vastgesteld. Dat blijkt uit een nieuw Europees rapport.

In het Europese syfilisrapport staat ons land met 1.493 gevallen in 2017 op de achtste plaats. In het Verenigd Koninkrijk werden het meeste gevallen van syfilis van de 28 EU-lidstaten vastgesteld. De geslachtsziekte komt tot wel negen keer meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Vooral homoseksuele mannen worden getroffen door de geslachtsziekte. Als we de cijfers van 2013 en de recentste van 2017 met elkaar vergelijken, stellen we een verdubbeling van het aantal syfilis-gevallen vast in ons land.

Omdat de opmars van syfilis maar moeilijk te stoppen valt, heeft het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) eind maart de eerste wetenschappelijke Belgische richtlijn voor de diagnose en behandeling van syfilis en andere seksueel overdraagbare infecties zoals gonorroe en chlamydia gelanceerd. Door die richtlijn kunnen artsen die soa’s op een uniforme en wetenschappelijke manier opsporen en behandelen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren