Tagtik

Tieners uit België wilden ook Eiffeltoren neerhalen met explosieven

Een drietal weken geleden werden in België drie minderjarigen en één volwassene gearresteerd. De vier jonge mannen hadden elkaar nog niet in levende lijve ontmoet, maar spraken online urenlang over Islamitische Staat.

De moslimextremisten communiceerden via de Signal-applicatie. Ze waren bomaanslagen aan het voorbereiden.  Ze viseerden de Brusselse concertzaal 'Le Botanique', maar ook de Eiffeltoren. Er worden momenteel nog meerdere mensen gezocht.

Op 1 maart vond een beslissende uitwisseling plaats tussen de jongeren. De verdachten waren van plan de daaropvolgende maandag in actie te komen. Volgens een bron die dicht bij de zaak staat, was er sprake van maandagavond in Brussel toe te slaan. De terreuraanslag werd zaterdag volledig voorbereid. De speciale eenheden verhinderden dit drama zaterdagnacht en pakten de vier jonge mannen op. 

In het onderzoek werden op 3 maart vier tieners gearresteerd in Brussel, Ninove, Charleroi en Luik. Het ging om drie minderjarigen en een man van 18 jaar. In de week nadien volgden nog drie arrestaties in Frankrijk en drie in Zwitserland.

Tijdens ondervragingen kwamen de antiterrorismeagenten erachter dat ze ook een ander doelwit in het vizier hadden: Parijs en de Eiffeltoren. "Sommigen hadden het over een ontmoeting in Parijs. Ze hadden het over het plaatsen van explosieven aan de voet van de Eiffeltoren, zodat deze zou vallen. Er was er een die het altijd had over een zelfmoordaanslag met ramwagens. Het was de Fransman die het altijd had over dit soort aanvallen."

Een volkomen klassiek patroon volgens Michel Degrève, advocaat. Deze geradicaliseerde jongeren die langeafstandsrelaties onderhouden, zijn over het algemeen gemarginaliseerd en gaan niet naar school. Ze voelen dat ze behoren tot een groep, door zich te integreren in deze ‘radicale bewegingen’ die hen, opnieuw volgens de advocaat, ‘in staat stellen zichzelf op sociaal vlak te emanciperen’.

Wat weten we al?

Eén van de betrokken minderjarigen, amper 17 jaar oud, werd gearresteerd in Charleroi. Hij komt uit een gezin dat de katholieke godsdienst beoefent. Hij omschrijft zichzelf als salafist. “Momenteel probeert het federaal parket nog steeds bepaalde actieve profielen in de groep te identificeren. De groep staat bekend als ‘Dawlatal Islam Baqiyah’, wat betekent ‘De Islamitische Staat zal blijven bestaan’”, geeft RTL-info aan.

Bij de huiszoekingen werden geen wapens of explosieven gevonden. Ondanks alles en volgens strafrechtadvocaat Henri Laquay mag de vastberadenheid van deze jongeren niet lichtvaardig worden opgevat. “Ze kunnen hun daad beginnen uit te voeren door bijvoorbeeld te zoeken naar plannen van de plaats waar ze de aanval willen plegen of door te zoeken naar wapens om te doden en te verwonden. Deze daden zijn al het begin van de ‘uitvoering van een terroristische aanslag, die eerder onder hen of op sociale netwerken werd aangekondigd".

Het onderzoek loopt nog, meer arrestaties zijn niet uitgesloten.

(Tagtik/Source: RTL info/Illustration: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren