Tagtik

Ook Sciensano raadt malariamiddel hydroxychloroquine af

Donald Trump blijft bij hoog en laag trouw zweren aan hydroxychloroquine als behandeling tegen corona, maar bijna de hele wetenschappelijke wereld heeft al unaniem bevestigd dat het malariamiddel niet helpt tegen corona én tevens schadelijk kan zijn.

Sciensano heeft dinsdag zijn richtlijnen voor de behandeling van gehospitaliseerde coronapatiënten aangepast. Het gebruik van het malariamedicijn hydroxychloroquine wordt nu sterk afgeraden. "Er is beslist om het gebruik van hydroxychloroquine voor de behandeling van Covid-19 in België niet meer aan te bevelen", staat in de aangepaste richtlijn. De Franse regering heeft woensdag zelfs verboden het malariamedicijn nog als uitzondering voor te schrijven tegen Covid-19 in de ziekenhuizen.

Het gebruik kan voor Sciensano enkel nog in lopende klinisch geregistreerde tests, nadat de risico’s en voordelen verbonden aan het onderzoek zorgvuldig zijn geherevalueerd. Volgens het wetenschappelijk instituut registreerde het federale geneesmiddelenagentschap FAGG in acht gevallen in België "bijwerkingen die vermoedelijk veroorzaakt werden door het gebruik van hydroxychloroquine voor de behandeling van Covid-19." In drie gevallen ging het om bijwerkingen aan het hart. Het FAGG herhaalde maandag zijn waarschuwing over het risico op hartritmestoornissen verbonden aan het gebruik van hydroxychloroquine.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren