Tagtik

"Nog eens sluiten kan de doodsteek betekenen voor veel handelaars"

Het Overlegcomité zit sinds 9.00 uur vanmoren samen om te vergaderen over strengere coronamaatregelen. De kans lijkt groot dat niet-essentiële winkels opnieuw de deuren zullen moeten sluiten.

De Mode Unie, de unie van zelfstandige modehandelaars, vraagt de politici nu alvast om de sector te sparen en geen verplichte sluiting op te leggen. De Mode Unie stelt immers dat er nauwelijks besmettingen zijn na een bezoek aan de winkel. Financieel wordt het tevens alsmaar moeilijker. "We hebben al een moeilijk jaar achter de rug, nog eens sluiten kan voor veel handelaars de doodsteek betekenen", klinkt het bij de Mode Unie.

"Er is geen perspectief, er is thuiswerk, er moet individueel geshopt worden, wat natuurlijk maakt dat de verkoop tegenvalt. Als de winkels nog eens moeten sluiten, halen we het helemaal niet meer op en is de zomer compleet verloren", stelt directeur Isolde Delanghe.

Economisch zou een nieuwe sluiting opnieuw dramatische gevolgen hebben, stelt de Mode Unie. "Ik denk we afsteven op een 15 tot 20 procent van de winkels die zullen sluiten. Dat zijn niet allemaal faillissementen, dat zijn ook vervroegde sluitingen. 40 procent van de werknemers staat nu nog op tijdelijke werkloosheid. Een nieuwe sluiting, dan zouden sowieso veel meer banen sneuvelen."

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 1/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren