Tagtik

Jonge Vlamingen verliezen geloof in media

De Vlaming vertrouwt de media nog relatief goed, enkel wie jonger is dan 35 jaar, wantrouwt de media steeds meer. Dat blijkt uit het jaarlijkse Digital News Report van het Reuters Institute for the Study of Journalism waarvoor mediagebruikers uit 38 landen bevraagd werden.

De afgelopen vier jaar is het vertrouwen in de media in Vlaanderen relatief stabiel gebleven. De conclusies van het onderzoek luiden als volgt: 61% van de Vlaamse nieuwsgebruikers ouder dan 35 jaar vertrouwt het nieuws in het algemeen, bij nieuwsgebruikers jonger dan 35 jaar is dat slechts 28%.

"Jongeren staan dus wel kritisch tegenover het nieuws dat ze online aangeboden krijgen", zegt Ike Picone, senior onderzoeker van imec-SMIT-VUB, bij VRT NWS. "De focus op desinformatie die we in het nieuws gezien hebben, lijkt ook vruchten af te werpen. Jongeren checken zelf verschillende bronnen. 24% van hen stelt dat ze een bepaalde nieuwsbron niet meer volgen wegens weinig accuraat. We zien dat jongeren zelf stappen ondernemen om om te gaan met informatie. Dat gebeurt bij de oudere generatie minder."

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren