Tagtik

Brussels zwembad plots wereldnieuws

Het gerenoveerde zwembad van de Vrije Universiteit Brussel wordt in diverse internationale media geroemd om haar milieuvriendelijke en duurzame werking. Het zwembad op de VUB-campus in Elsene is namelijk bijzonder duurzaam en bespaart 10 miljoen liter water per jaar.

Het doel van de architecten was om bij de renovatie een zo duurzaam mogelijk zwembad te creëren. Het zwembad telt vijf banen en heeft een instructiebad met verschuifbare vloer van 7 op 12,5 meter. Op die manier kunnen er zwemlessen plaatsvinden op verschillende dieptes.

Een voorbeeld voor de zwembadsector
In vergelijking met het oude zwembad wordt er nu maar liefst 500 ton minder CO2 geproduceerd. Er wordt tevens 70% minder water verbruikt dan bij een traditioneel openbaar zwembad. Daarin zijn ze geslaagd door afvalwater en regenwater van de studentencampus te recycleren. Op die manier wordt er dus 10 miljoen liter water per jaar bespaard. 60% van de electriciteit die opgewekt wordt door het warmtekrachtkoppelingssysteem wordt gebruikt door het zwembad, de resterende 40% wordt gebruikt op de campus.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren