Tagtik

Amerikaanse Special Forces schamen zich voor vertrek uit Syrië

De Amerikaanse Special Forces zijn er niet over te spreken dat ze noord-Syrië moeten verlaten. Vorig jaar vochten de Amerikaanse commando's nog zij aan zij met de Koerden tegen terreurorganisatie IS, maar president Trump besloot om zijn troepen terug te halen omdat het te risicovol was om te blijven. Trump wil immers geen gesneuvelden binnen zijn leger.

De Special Forces zijn woedend. De commando's zien met lede ogen aan hoe Turkije noord-Syrië binnenvalt en gebied probeert de veroveren op de Koerden. "We moeten onze bondgenoten in de steek laten, net nu zo ons nodig hebben. We schamen ons diep", klinkt het. De Koerden spreken van 'verraad'.

Vorig jaar werkten de Amerikanen nog broederlijk samen met de Koerden. "We kenden elkaar en vertrouwden elkaar. We deelden eten, verzorgden elkaars gewonden. We waren bondgenoten. Op alle terrein. En nu moeten we hen in de steek laten. Dat knaagt bij de troepen", getuigen enkele militairen anoniem.

De Special Forces moeten iets doen wat ze normaal nooit doen: weglopen uit een conflictgebied. "Dat is tegen onze principes. Je vlucht niet voor de vijand en je laat zeker geen bondgenoten in de steek. Dat wringt. Bij ons allemaal."

De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwt Turkije maandag dat "forse sancties" op komst zijn tegen het land, na het Turkse offensief tegen de Koerden in het noordoosten van Syrië.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren