Tagtik

Trump overweegt nucleaire testen

De mogelijkheid bestaat dat de Verenigde Staten opnieuw zullen starten met nucleaire tests. De regering van de Amerikaanse president Donald Trump heeft die mogelijkheid voor het eerst sinds 1992 weer besproken. Dat meldt The Washington Post op basis van verklaringen van een hoge regeringsfunctionaris en twee voormalige ambtenaren die bekend zijn met de beraadslagingen.

Tijdens een bijeenkomst op 15 mei kwam het opstarten van nucleaire tests ter sprake. Enkele hoge functionarissen van de belangrijkste nationale veiligheidsdiensten waren aanwezig op deze bijeenkomst. Die vond plaats na beschuldigingen van overheidsfunctionarissen dat Rusland en China kernproeven zouden uitvoeren. Openbaar bewijs ontbreekt echter en beide landen ontkennen dan ook de kernproeven.

Een anonieme hoge ambtenaar zegt dat het nuttig zou zijn om aan Moskou en Peking te tonen dat de Verenigde Staten een "snelle test" kunnen uitvoeren. Trump wil namelijk met China en Rusland een deal sluiten over de regulering van het wapenarsenaal.

Of het daadwerkelijk zo ver komt is nog maar de vraag. Tijdens de bijeenkomst werd nog geen akkoord gevonden. Bovendien meldt een andere persoon, die bekend is met de bijeenkomst, dat uiteindelijk werd besloten om andere maatregelen te nemen als reactie op de dreiging uit Rusland en China en om een hervatting van de kernwapentests te voorkomen.

De Nationale Veiligheidsraad van de VS weigerde commentaar te geven. (Skwadra by Tagtik/Source: ANP/Picture: Twitter)

Ook dit kan u interesseren