Tagtik

“België dankzij Rusland op de wereldkaart”

Het is algemeen bekend dat Vladimir Poetin de ongelukkige neiging heeft om de geschiedenis te herschrijven. Toen het Wereldjongerenfestival in Sotsji begon, zei de Russische president, in antwoord op de Belgische spreker die hem ondervroeg, dat Rusland grotendeels had bijgedragen aan de onafhankelijkheid van België en zijn status als soevereine staat.

“België verscheen voor een groot deel op de wereldkaart als onafhankelijke staat dankzij Rusland”. Vladimir Poetin liet deze bewering vervolgens in de lucht zweven, zonder verder commentaar, zonder opheldering of bewijs. Wat is de link tussen Rusland en de onafhankelijkheid van België? Geschiedenis volgens Poetin.

“De Belgische nationale revolutie van 1830 werd door Nicolaas I [de Russische keizer] gezien als een bedreiging voor de Europese orde die op het Congres van Wenen was gevestigd. Hij wilde zelfs troepen sturen om de koning van Nederland, Willem I, te helpen de opstand neer te slaan. Maar in die tijd brak de Poolse opstand tegen het Russische rijk uit”, rapporteert 7sur7. Om deze reden werd Nicholas I gedwongen zijn wens op te geven om troepen naar het Belgische grondgebied te brengen. Een historische referentie die het Russische staatshoofd (vrijwillig) lijkt te hebben verdoezeld.

(Tagtik/Source: 7sur7/Illustration: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren