Tagtik

Komt er een luchtbrug om jihadisten terug te halen?

In Frankrijk is consternatie ontstaan omtrent het plan van de Franse autoriteiten om een luchtbrug met Syrië op te starten om Franse jihadisten terug te halen. De gevangen Franse Syriëstrijders zouden vervolgens voor het Franse gerecht kunnen gebracht worden.

Binnen enkele weken trekken de Amerikaanse troepen terug uit Syrië, en dat kan grote gevolgen hebben voor Europa.

Noord-Syrië is immers op dit moment nog in handen van de Koerden. Daar zijn nu nog minstens 2.000 soldaten gelegerd. Wanneer die zullen vertrekken, is de kans volgens experts heel groot dat Turkije de Koerden zal aanvallen. President Erdogan heeft immers al verschillende keren duidelijk gemaakt dat hij heel ongeduldig is. Het Syrische regeringsleger zou op haar beurt dan weer terrein kunnen goedmaken. Hierdoor zullen de Koerden onder druk komen en zullen ze de controle over de IS-gevangenen verliezen, of de IS-gevangenen in het ergste geval zelfs gewoon vrijlaten.

Nu de chaos dreigt in Syrië, wordt de kans ook met de dag groter dat IS-strijders naar Europa zullen terugkeren om aanslagen te plegen. De Fransen zijn er, gezien hun recente verleden, niet gerust op. Daarom zou de Franse president Emmanuel Macron pro-actief willen handelen. Macron denkt eraan een luchtbrug in te stellen om de Franse IS'ers, dat zijn minstens 50 volwassenenen, naar Frankrijk te halen om ze daar te berechten. Het Elysée wil de IS'ers daarom weldra op het vliegtuig zetten en repatriëren. "Wanneer ze vrij rondlopen is de kans immers groter dat ze naar Frankrijk komen en er aanslagen plegen", klinkt het bij de Fransen.

(Skwadra by Tagtik/Source: Le Monde - VRT NWS/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren