Tagtik

Staat jouw knopenrij links of rechts? Dit is de verklaring voor dit mysterie!

Een verschil dat al eeuwenlang meegaat: bij een mannenhemd staan de knoopjes aan de rechterkant en bij vrouwen aan de linkerkant. Heb jij je al afgevraagd waarom dit zo is? Pauline Devriese, conservator van het Modemuseum Hasselt, geeft in het Nieuwsblad enkele verklaringen voor dit verschil.

De verklaring van de kamermeisjes
Omdat vrouwenkledij vroeger ingewikkelder was, werden vrouwen aangekleed door kamermeisjes. Deze kamermeisjes stonden voor de vrouw en zo was de plaatsing van de knopen aan de linkerkant eenvoudiger voor de kamermeisjes. Mannen trokken zelf hun kleren aan en vermits het merendeel van de bevolking rechtshandig is, is het makkelijker als de knopen rechts staan.
Militaire verklaring
Wanneer je als man na het lossen van een schot je vuurwapen weer in de holster wil steken, moet dat in één vloeiende beweging kunnen gebeuren. Je wil niet dat je wapen komt vast te zitten in je hemd.
Verklaring van de borstvoeding
Vrouwen lieten tijdens de borstvoeding hun baby steunen op de linkerhand om hun rechterhand vrij te houden. Zo is het makkelijker om met deze hand de linkse knopenrij van hun kleren open te doen.
Commercieel verhaal
In het modesysteem wordt nog steeds een groot onderscheid gemaakt tussen womenswear en menswear. Dit ondanks het feit dat we toch al lang een heel andere kijk hebben op gender. Het in stand houden van de ‘knopenregel’ is dus ook een commercieel verhaal.
Vandaag
Het knopenprincipe wordt vandaag niet overal meer strikt toegepast. Lang niet alle merken doen het nog. De unisex-kledinglijnen kiezen veelal voor de ‘mannensluiting’, want we kleden ons vandaag allemaal zelf.

(Tagtik/Source: Nieuwsblad/Illustration: Image by tookapic from Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren