Tagtik

Petitie voor verwijderen standbeelden Leopold II

Naar aanleiding van de protesten in de Verenigde Staten tegen racisme, na de dood van George Floyd door politiegeweld vorige week, wordt ook in België protest gevoerd.

Zo is er een online petitie gestart die oproept om alle standbeelden van koning Leopold II uit Brussel te verwijderen. Dinsdagnamiddag hadden al bijna 7500 mensen de petitie ondertekend.

"Ondanks alle minachting die hij had voor het leven en het Congolese volk, wordt Leopold II in heel België nog steeds geëerd. Daarom vragen we de Stad Brussel om elk standbeeld ter ere van Léopold II te verwijderen. (…) Brussel met zijn 118 woonwijken die bijna 200 nationaliteiten vertegenwoordigen en als hoofdstad van België en Europa horen deze beelden niet meer in Brussel noch in België", zo staat te lezen op de pagina van de petitie.

Koning Leopold II is bijzonder omstreden in de Belgische geschiedenis. Hij was oprichter en eigenaar van Congo-Vrijstaat waar onder zijn verantwoordelijkheid een gruwelbewind heerste, ook al was hij zelf nooit in Congo. Hij wordt verantwoordelijk geacht voor de dood van miljoenen Congolezen.

(Fausto by Tagtik/Source: Change.org, HLN/Picture: Ben Kerckx on Pixabay)

Fausto

Fausto

Ook dit kan u interesseren