Tagtik

Doe ik mijn hond een jasje aan deze winter?

Wij halen stilaan onze winterjas, mutsen en sjaals boven. Maar ook onze huisdieren krijgen het kouder. Doen we dan ook best onze hond een jasje aan als we naar buiten gaan voor een wandeling?

Chris Dusauchoit geeft meer uitleg bij De Madammen op Radio 2: “Niet elke hond houdt van een verkleedpartij. Maar sommige honden hebben er wel nood aan. Honden uit het Noorden zoals de husky’s of Pyreneese berghonden, honden met een hele dikke vacht dus, die hebben in principe geen extra kledij nodig. Maar denk bijvoorbeeld aan een Spaanse windhond, een teer hondje dus, die kan een extra jasje of dekentje op de rug wel gebruiken. Zij verliezen snel hun temperatuur."

Het ene jasje houdt de regen tegen, de andere houdt de temperatuur vast. ''Of je beestje die wil dragen, dat hangt ook van hond tot hond af. Als je hond niet graag buiten komt in de regen, en niet buiten wil zonder die cape, koop dan toch gewoon die regencape en ga lekker naar buiten met je hond! Er bestaan ook hesjes tegen het onweer. Dat zijn drukvestjes, eigenlijk spannende vestjes die een kalmerend effect zouden hebben. Die bestaan zowel voor honden als voor katten."

Denk ook aan de pootjes!
Wanneer er in de winter gestrooid wordt, moet je ook de pootjes van je hond in het oog houden, benadrukt de dierenexpert op Radio 2. ''Het zout dat gebruikt wordt kan de pootjes van je hond beschadigen. Ook interessant om te weten is dat een hond niet graag toegeeft dat die pijn heeft. Dus is het belangrijk dat je zelf ook even zijn of haar pootjes nakijkt. Botjes kunnen hier wel helpen. Ook in de zomer tijdens de hete dagen kan je hondje afzien van het hete asfalt. Ook dat kan pijn doen. Wacht dan toch gewoon tot het afgekoeld is."

Kijk naar de signalen van je hond
Je hond zal aangeven als het zich niet goed voelt, bijvoorbeeld omdat de kledij klemt, of als ze het niet gewoon zijn om te dragen. ''Het zal bijvoorbeeld wegkijken, angstig reageren, hijgen of gaat het wit van zijn ogen laten zien. Dat zijn allemaal duidelijke signalen dat je hond wilt stoppen met die verkleedpartij."

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren