Tagtik

Op deze dag in 1882: de eerste steenlegging van de Sagrada Familia

Vandaag, 19 maart, werd precies 142 jaar geleden de eerste steen gelegd van de Sagrada Familia in Barcelona, Spanje. Wat eerst een gewone bouwplaats leek, zou buitengewone proporties aannemen met de komst van Antoni Gaudí, een jonge visionaire architect.

In 1882 gaf bisschop José Maria de Urquinaona y Vidot het startsein voor de bouw van het kerkgebouw. Na de eerste plannen van de architect Francisco de Paula del Villar nam de jonge Gaudí in 1883 de leiding van het project over en begon zich er in 1914 volledig aan te wijden.

In 1926 stierf Gaudí toen hij in Barcelona door een tram werd overreden. "Deze ascetische vegetariër en vrijgezel verliet de crypte van de Sagrada Familia, waar hij een bed had ingericht, alleen om naar de mis te gaan", schrijft de krant Le Monde. Op de vraag hoe lang het werk zou duren, antwoordde Gaudi: "Mijn opdrachtgever (God) heeft geen haast."

Hij werd opgevolgd door een andere architect uit de Catalaanse modernistische beweging, Domènec Sugrañes i Gras, zijn leerling. Andere architecten zouden in de loop der jaren in hun voetsporen treden, waardoor het project kon doorgaan. De bouw werd in maart 2020 stilgelegd vanwege de pandemie met covid-19, die Spanje bijzonder hard trof. 

In 2023 zal het toeristische trekpleister een nieuwe fase bereiken met de voltooiing van vier sierlijke torens die majestueus in de lucht oprijzen. De kerk die in 2010 werd ingewijd door paus Benedictus XVI, staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco en trekt elk jaar honderdduizenden toeristen naar Barcelona.

Als alles goed verloopt, moet de Sagrada Familia in 2026 helemaal voltooid zijn.

(HL with LpR/Illustration picture: Patrice Audet via Pixabay)

Ook dit kan u interesseren