Tagtik

Zwaarste orkaan in 60 jaar komt op Japan af

Japanners houden hun hart vast want taifoen Hagibis zou zaterdag aan land gaan. Die orkaan zou de zwaarste in wel 60 jaar zijn.

Hagibis nadert het centrale eiland Honshu met windsnelheden van 180 kilometer per uur en windstoten tot 250 km. Zaterddag omstreeks 15 uur lokale tijd (8 uur 's ochtends bij ons) zou de storm aan land gaan, ten zuiden van Tokio. Daar wordt tot 800 millimeter regen verwacht.

Volgens de Japanse meteorologische dienst lijkt deze taifoen Hagibis op de taifoen die in 1958 Tokio teisterde. Toen veroorzaakte de zware regenval massale overstromingen, liepen een half miljoen huizen onder en kwamen 1200 mensen om het leven. De regering van premier Abe houdt vandaag nog een crisisvergadering om zich op het ergste voor te bereiden.

Heel wat winkeliers sluiten hun winkels, ook fabrieken en de ondergrondse metro worden afgesloten. De wereldbeker rugby en de Formule 1 Grand Prix in Japan zijn zaterdag alvast afgelast.

Deze storm zou de zwaarste in wel 60 jaar zijn en inwoners moeten zich verwachten aan hoge golven en stevige windstoten, bericht het Japans meteorologisch instituut. Verschillende vluchten van en naar Tokio zijn geannuleerd. Ook het treinverkeer ligt bijna volledig stil.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren