Tagtik

"Wolf in Duffel onderstreept belang van gepaste omheining voor vee"

De voorbije dagen werd een wolf opgemerkt in de omgeving van Duffel. Het gaat om een jong mannetje dat rondzwerft op zoek naar een geschikt leefgebied. Tijdens die tocht werden 2 schapen gedood en anderen verwond. Omdat Natuurpunt ook in de toekomst meer rondzwervende wolven verwacht, kan het belang van wolf-werende omheiningen voor het beschermen van vee niet genoeg worden benadrukt, stelt de natuurbehoudsvereniging in een persbericht.

In Vlaanderen is er momenteel niet alleen een gekend territorium in Limburg van wolvenpaar August en Noëlla, maar werden de voorbije maanden ook minstens 2 nieuwe rondzwervende wolven vastgesteld in de Antwerpse Kempen. Wanneer jonge wolven hun ouderlijke roedel verlaten op zoek naar een eigen leefgebied, leggen ze behoorlijke afstanden af. Uit genetisch onderzoek blijkt dat wolven zowel van Duits-Poolse als van Alpiene lijn (Italië-Frankrijk-Zwitserland) hun weg vinden tot bij ons. Hoewel de wolf geen gespecialiseerde jager is van gedomesticeerd vee, vormt vee dat niet beschermd wordt door een wolf-werend raster een makkelijke prooi onderweg. Toch is er een manier om ervoor te zorgen dat gedomesticeerde dieren veilig zijn, en we op een goede manier kunnen samenleven met de wolf: het voorzien van degelijke wolf-werende omheiningen, benadrukt Natuurpunt. Vrijwilligers van het Wolf Fencing Team staan veehouders graag met raad en daad bij voor het voorzien van een wolf-werende omheining. Wie woonachtig is in de risicozone voor wolven, kan bovendien van de Vlaamse overheid een tegemoetkoming van 80% krijgen voor de materiaalkosten om een bestaande afsluiting wolfwerend te maken.

Ondertussen heeft de wolf zijn zwerftocht op zoek naar een geschikt leefgebied verder gezet en Duffel verlaten. Waar het dier zich uiteindelijk zal vestigen, is niet bekend. Toch vallen nieuwe zwervers te verwachten en raadt Natuurpunt veehouders dan ook aan om nú te investeren in de nodige aanpassingen.

(Skwadra by Tagtik/Source: Natuurpunt/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren