Tagtik

"Branden in Amazonewoud zijn mogelijk door ngo's aangestoken"

De groene long van onze planeet staat al wekenlang in lichterlaaie. Volgens de fel gecontesteerde Braziliaanse president Jair Bolsonaro hebben ngo's de branden in het Amazonewoud zelf aangestoken.

Op dit moment woeden de hevigste bosbranden in jaren in het Amazonegebied. Zo zijn er sinds januari maar liefst 83 procent meer branden en brandlandbouw opgetekend in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Sinds januari werden al 72.843 branden geregistreerd. Het gaat niet alleen om privéterrein, maar ook om natuurgebied.

Dit hoge aantal branden kan wel eens een sterke link hebben met het aantreden van de extreemrechtse president Jair Bolsonaro in januari. Bolsonaro doet immers vaak lacherig over de klimaatopwarming én één van de hoofdpunten in zijn campagne was de belofte meer land vrij te maken voor de land- en de mijnbouw.

Bolsonaro weerlegt de beschuldigingen echter en wijst met de beschuldigende vinger naar de ngo's. "Het zou kunnen gaan, maar ik bevestig het niet, om criminele daden van de ngo's om de aandacht te trekken op mijn persoon en op de Braziliaanse regering. Dat is de oorlog waarmee we worden geconfronteerd", aldus de Braziliaanse president.

De Braziliaanse president slaagde er echter niet in om bewijs te leveren van zijn beschuldiging aan het adres van de ngo's. "We hebben geld weggehaald bij de ngo's. Ze kregen 40 procent van hun subsidies uit het buitenland, die hebben ze niet meer. We hebben ook een einde gemaakt aan de publieke subsidies." Volgens de president ontstond het vuur op "strategische plaatsen".

Ondertussen woeden de bosbranden op hevige wijze verder. Dikke pakken rook bedekken grote delen van Brazilië. De staat Amazonas riep de noodtoestand uit in de hoofdstad Manaus en in het zuiden van de staat. De staat Acre, aan de grens met Peru, is eveneens zwaar getroffen. De laatste vijf dagen zijn er 9.507 vuurhaarden bijgekomen, vooral in Amazonegebied.

Deze branden zijn een populaire manier in de landbouw om terrein te winnen ten koste van het Amazonewoud. Het regenwoud is echter van essentieel belang in de strijd tegen klimaatopwarming, waardoor de hele wereld weldra de gevolgen van deze aangestoken bosbranden zal voelen.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Twitter)

Ook dit kan u interesseren