Tagtik

Groen wil krotten afbreken en sociale woningen bouwen

Dit weekend hield Groen een congres over Het Wonen van Morgen. Volgens de groenen is dit nodig, omdat er een wooncrisis woedt in en rond Antwerpen. De partij wil een grootschalige renovatie van huurwoningen en het afbreken van krotten in de stad.

Het actieplan van Groen bevat twee prioriteiten om de wooncrisis in en rond Antwerpen aan te pakken: grootschalige renovatie van huurwoningen en 'sociaal wonen 2.0'. Krotten moeten afgebroken worden en slechte woningen gerenoveerd. En op vlak van sociale woningen moet er een grootschalige nieuwbouw komen. "Zo’n bouw- en renovatieprogramma geeft een economische impuls en kan de (sociale) tewerkstelling flink versterken.", klinkt het.

Volgens Groen moet het Antwerpse stadsbestuurd ingrijpen. "Terwijl de woningprijzen stijgen en het sociaal woonbeleid ondermaats is, verdienen sommigen veel geld met het verhuren van slechte woningen of het speculeren om op het beste moment de meeste winst te maken. Sommige lokale besturen, met het Antwerpse stadsbestuur op kop, verkopen overheidsgronden of –gebouwen aan investeerders, zonder ook maar enige invloed te willen uitoefenen op de betaalbaarheid. Dat is fundamenteel oneerlijk en een welvarende regio onwaardig.", zegt gemeenteraadslid Karen Maes.

Volgens Groen moet er een fonds komen dat particuliere investeerders en overheden samen spijzen. Dat fonds moet investeren in de aankoop van gronden, het gezond en energiezuinig maken van de huurmarkt en het uitbreiden van de sociale huurmarkt. (Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad)

Ook dit kan u interesseren