Tagtik

"Collectief bouwverlof is slechtste idee ooit"

Volgens Philippe Huyzentruyt, de topman van bouwbedrijf Groep Huyzentruyt, is het deze zomer geen goed idee om een collectief bouwverlof in te lassen. Vanaf maandag ligt de bouw (grotendeels) drie weken stil.

"Door de coronacrisis is er heel wat achterstand op de werven. Duizenden Belgen wachten vol ongeduld op hun nieuwe huis of appartement. Is dit nu niet hét moment waarop wij als bouwbedrijven het collectieve bouwverlof moeten laten varen en onze werknemers zelf laten beslissen of en wanneer ze vakantie nemen?", zo vraagt hij zich af bij Het Laatste Nieuws.

"Ik heb er een probleem mee dat steevast in de zomer, wanneer de dagen het langst zijn en de weersomstandigheden meestal het best, de werven collectief worden gesloten", zegt de projectontwikkelaar.

Huyzentruyt vraagt ook relancemaatregelen van de overheid voor zijn sector die jaarlijks goed is voor zo'n 22 miljard euro aan inkomsten, waarvan "meer dan 50 procent van de omzet via de btw, belastingen en bijdragen aan de sociale zekerheid terug naar de schatkist vloeit", zo zegt hij nog.

Voor zijn sector voorspelt hij een moeilijke tweede helft van 2020 en ook nog een lastige eerste helft van 2021: "Wat we nu bouwen, werd pakweg vorig jaar al verkocht. Nu worden de orderboeken die vóór de crisis goed gevuld waren afgewerkt, terwijl er amper of geen opdrachten bijkomen. De verkoop is dermate aan het afkalven dat we de weerslag binnen zes maanden goed zullen zien."

(Fausto by Tagtik/Source: HLN/Picture: Belga)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren